Idan Artikel 11.12.2020

Nyt borgerforslag ønsker debat i Folketinget om at boykotte VM i Qatar

Folketinget bør tage stilling til, om det danske herrelandshold i fodbold skal boykotte VM i Qatar i 2022. Det mener hvert fald Casper Fischer Raavig, der har taget initiativ til at stille et borgerforslag til behandling i Folketinget.

”Man skal ikke blande sport og politik.” Sådan har budskabet tidligere lydt fra blandt andre Søren Espersen og Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men det kan meget vel blive nødvendigt at blande netop de to ting, hvis et nyt borgerforslag bliver stemt igennem. Borgerforslaget går nemlig på, at man vil have Folketinget til at tage stilling til, om det danske herrelandshold i fodbold skal deltage i VM i Qatar 2022.

Casper Fischer Raavig, der er FCK-fan, har sammen med to andre FCK-fans, en Brøndby-fan og en AaB-fan stillet forslaget og ønsker en boykot af VM i Qatar på baggrund af, at Qatar ikke lever op til menneskerettighederne. Stadionbyggerierne sker ved hjælp af arbejdskraft fra migranter, som lever under slavelignende forhold.

”Vi mener ikke, at vi som demokratisk nation, der stræber efter at leve op til globale menneskerettigheder, kan være tjent med, at en af landets mest markante sportslige aktører deltager i slutrunden og blåstempler en diktaturstat som Qatar,” står der i borgerforslaget.

Initiativtagerne har stillet et borgerforslag, fordi DBU ikke selv vil iværksætte en boykot af fodbold-VM, men mener, at beslutningen skal træffes af politikerne.

”Derfor mener vi, at det er på sin plads, at Folketinget er deres ansvar voksent og træffer de foranstaltninger, der gør, at DBU har politisk opbakning til at blive væk fra VM i Qatar,” står der i borgerforslaget.

Fans er ikke længere bare fans

Stanis Elsborg, der er analytiker ved Play the Game, et initiativ under Idrættens Analyseinstitut, som arbejder for at fremme demokrati, åbenhed og ytringsfrihed i international idræt, hilser det velkomment, at fans engagerer sig mere og mere i den samfundsmæssige del af sportens verden.

”I forhold til Qatar er det helt afgørende, at menneskerettighedsproblemerne bliver taget dybt alvorligt, og at der kommer et borgerforslag som dette kan være med til at sætte yderligt fokus på de problemer, som der er i VM-værternes baggård,” siger Stanis Elsborg, der i øvrigt ikke er overrasket over, at forslaget kommer fra en gruppe fodboldfans.

Ifølge Stanis Elsborg ser vi en stigende tendens til, at fans engagerer sig i deres klubbers ageren, og hvordan deres klub forholder sig til menneskerettighedsspørgsmål.

”Efter at det danske landshold knælede mod Belgien og England, har debatten også for alvor flyttet sig ind på den landsholdspolitiske bane. Nu er spørgsmålet om Danmarks deltagelse ved VM i Qatar 2022 ikke kun en debat mellem fans og DBU, men også danske politikere bliver bedt om at forholde sig til dansk deltagelse,” siger han.

Hvorvidt Folketinget kommer til at tage stilling til borgerforslaget, må tiden vise. For at blive taget op til debat kræver det, at 50.000 skriver under på forslaget inden 180 dage.