Idan Artikel 10.12.2015

Nyt fodboldmuseum åbner i Aarhus

Danmark får i 2017 sit første museum om fodbold, der skal give adgang til en bred vifte af historie, profiler og højdepunkter inden for den danske fodboldverden.

Skrevet af: Anna Rex Wittig

Danmark mangler en officiel systematisk og bred indsamling af den danske fodboldhistorie, og med fodbold som nationalsport er det vigtigt at bevare den danske fodboldarv, lyder baggrunden for at slå dørene op for ’Danmarks Fodboldmuseum’ i Aarhus. Åbningen er planlagt den 26. juni 2017 på 25-årsdagen for, at Danmark blev europamestre i fodbold.

Bag idéen står Frits Ahlstrøm, tidligere pressechef i UEFA og DBU og sportsredaktør på Politiken, der siden 2006 har arbejdet på projektet og nu realiserer initiativet i samarbejde med en styregruppe og DBU.

Fodboldmuseet kommer til at bestå af en permanent udstilling, hvor besøgende blandt andet kan opleve en lang række andre temaer som: 

    • De største profiler i dansk fodbold
    • Kvindefodboldens historie
    • En interaktiv skærm med fakta og fotos af alle danske fodboldklubber i DBU’s historie
    • Danmarks deltagelse i VM- og EM-slutrunde
    • EM-triumfen i 1992

I tilknytning til museet vil der desuden blive etableret et videnscenter med kildemateriale, der ikke bliver udstillet på museet. Det skal give journalister, historikere og forfattere mulighed for at dykke endnu dybere i fodboldens historie. 

Museet vil også oprette et fodboldbibliotek med en stor samling af danske og udenlandske bøger, tidsskrifter om fodbold, kampprogrammer, medlemsblade, jubilæumsskrifter, aviser mv. Klubber og privatpersoner opfordres til at bidrage til samlingen.

Etableringen af fodboldmuseet skal ske ved hjælp af fondsmidler, mens billetindtægter skal dække driften. Aarhus Kommune, Den Gamle By, Tivoli Friheden, Visit Aarhus og DBU støtter projektet.

Udenlandske museer som det nyåbnede ’Deutsche Fussballmuseum’ i Dortmund og ’National Football Museum’ i Manchester giver inspiration til udstillingerne på Danmarks Fodboldmuseum.

Planerne lyder, at lokaler i administrationsbygningen i Ceres Arena i Aarhus skal huse det nye fodboldmuseum, men dette er endnu ikke fastlagt.

Læs mere om Danmarks Fodboldmuseum