Idan Artikel 28.06.2016

Nyt website for sportens whistle-blowers

En nyt website skal gøre det lettere og mere sikkert for kilder at komme i kontakt med undersøgende journalister, hvis de har oplysninger om doping og korruption.

Skrevet af: Søren Bang

Whistle-blowers med fortrolige informationer om sportens skyggesider har været helt centrale i afdækningen af de senere års skandaler i bl.a. FIFA, Rusland og international atletik.

Nu vil en kreds af undersøgende journalister og it-eksperter gøre det både sikrere og enklere for sportens insidere at give oplysninger om kritisable eller kriminelle forhold inden for idrætten gennem det nye website SportsLeaks.com.

Bag websitet står bl.a. den tyske journalist Hajo Seppelt, som i en række programmer på den tyske tv-station ARD senest har været med til at dokumentere den udbredte dopingkultur i russisk atletik og dens tråde til toppen af det internationale atletikforbund, IAAF. Dette skete ikke mindst takket være oplysninger fra det russiske par Vitaly Stepanov og mellemdistanceløberen Yuliya Stepanova.

Men der er brug for at flere bidrager med oplysninger, mener initiativtagerne bag hjemmesiden, som ud over Seppelt omfatter franskmændene Antoine Vayer og Mathieu Blanchet samt tyskeren Sebastian Mondial, der hver især har forskellige erfaringer inden for undersøgende journalistik, databehandling og it-sikkerhed.

”Det har stået klart i et stykke tid, at idrættens interne forsøg på at bekæmpe korruption og snyd er fejlet. Men vores oplevelser i de senere år har også vist, at den problematiske situation inden for sporten kan ændres,” skriver de fire som begrundelse for at oprette hjemmesiden.

”Med hjælp fra modige whistle-blowers har professionel journalistisk research over hele verden afdækket en række eksempler på korruption og snyd. Og på grund af presset fra medier og offentligheden er idrætslige og politiske ledere blevet tvunget til at reagere.”

Den nye hjemmeside giver mulighed for at kontakte initiativtagerne gennem en sikret internetforbindelse over det såkaldte Tor-netværk., og alle henvendelser vil blive behandlet strengt fortroligt, hvis kilden ønsker at forblive anonym.

Samtidig lover hjemmesiden, at alle henvendelser vil blive undersøgt efter bedste evne og at initiativtagernes vil bruge deres internationale netværk af erfarne journalister til at vurdere informationerne.

Blandt hjemmesidens såkaldte venner møder man flere journalister og skribenter kendt fra Play the Games konferencer, herunder norske Andreas Selliaas og Alessandro Donati fra Italien.

Læs mere

 
 
Læs mere om SportsLeaks.com.