Idan Artikel 09.07.2009

Økonomisk fremgang i cykling

På trods af den globale økonomiske krise og tilbagevendende dopingproblemer oplever professionel cykelsport stabil økonomisk vækst.

Skrevet af: Søren Bang

Sponsorerne bliver i professionel cykling, selv om cykelsporten i mere end ti år har været hårdt ramt af dopingskandaler, og sporten på det seneste også har frygtet for konsekvenserne af den globale økonomiske krise. Ifølge en ny rapport fra konsulent- og revisionsfirmaet Ernst & Young er de samlede budgetter for alle hold i den professionelle karavane under det internationale cykelforbund, UCI, steget med 46 procent fra 2003 til 2009. Dermed kommer holdenes samlede omsætning op på 235 mio. euro i år. Det svarer til 1.750 mio. kr. De etablerede hold på UCI's på ProTour, de såkaldte ProTeams, tegner sig for hovedparten af omsætningen, 182 mio. euro. Resten ligger hos de såkaldte 'professionelle kontinentale hold'. Disse små hold kan til gengæld glæde sig over en samlet stigning i budgetterne på 136 procent siden 2003.

Stigende lønninger

De stigende sponsorindtægterne kommer på trods af, at antallet af hold har været faldende - bl.a. på grund af stigende krav fra UCI.

Det betyder til gengæld, at de enkelte hold og den enkelte rytter står økonomisk bedre rustet. Hvor det mindste budget blandt holdene i ProTeam-kategorien i 2003 blot nåede på 673.000 euro, var det i 2009 steget til 3, 7 mio. euro. Samtidig er rytternes gennemsnitlige årsløn på de store ProTeams steget fra 100.000 euro i 2002 til 190.000 euro i 2009, mens gennemsnitslønnen for alle professionelle ryttere ligger på 136.000 euro.

Mindre cykelproletariat

Der er dog som i andre sportsgrene meget store variationer i lønningerne, selv om en lønaftale mellem rytterne og de professionelle holds organisationer sikrer en minimumsløn, der for de etablerede ryttere på ProTouren i år er på 33.000 euro. 

Cédric Vasseur, der er præsident for de professionelle ryttere organisation, håber, at cykelsportens generelle smitte af på minimumslønningerne i en ny lønaftale for 2010. "Jeg glæder mig over den opmuntrende udvikling. De mest kendte ryttere, mens også et stort antal ryttere i mellemfeltet har fået gavn af den. Jeg er nu sikker på, at udøverne med lavere indkomster vil kunne opleve, at de vil stige." Hos UCI peger man på med henvisning til Ernst& Youngs rapport, at det kun et mindretal af rytterne, der blandt ProTour-holdene kan siges at tilhøre et sportsproletariat. Kun 15 procent af rytterne tjener således mindre end 40.000 euro om året.