Idan Artikel 05.07.2013

Offentlige idrætsfaciliteter er børn og unges legeplads

Hovedparten af aktiviteterne i de offentlige idrætsfaciliteter er for børn og unge. Det er i tråd med folkeoplysningsloven, men skyldes også, at faciliteterne især passer til børn og unges idrætsaktiviteter.

Skrevet af: Peter Forsberg

Børn og unge er de primære brugere af de offentlige idrætshaller og lokaler, og samlet set er lidt mere end hver anden af de foreningsbaserede aktiviteter i idrætshaller- og lokaler henvendt til børn og unge i alderen 7-24 år.

Tallene kan udledes af en analyse af den reelle brug af idrætshaller- og lokaler i Rudersdal og Assens Kommuner, som Idrættens Analyseinstitut (Idan) og Institut for Idræt og Biomekanik, SDU har gennemført i de to kommuner.

Kortlægningen baserer sig på en grundig registrering af alle aktiviteter på hverdagsaftener over to uger i 41 offentlige faciliteter. Resultaterne bekræfter hovedtendenserne i danskernes brug af faciliteter, som den seneste undersøgelse af Danskernes motions- og sportsvaner afdækkede.

Især den klassiske idrætshal tiltrækker mange børn og unge (figur 1), fordi den matcher børns idrætsaktiviteter. 45 pct. af aktiviteterne i idrætshallerne er for børn mellem 7 og 15 år. Dermed spiller de en afgørende rolle i kommunernes bestræbelser på at tilgodese de yngste børn og unges facilitetsbehov, som samtidig har høj prioritet i folkeoplysningsloven.

Det er i overvejende grad de traditionelle konkurrence- og foreningsaktiviteter som fodbold, håndbold, gymnastik og badminton, der er populære blandt børn og unge. Disse aktiviteter er samtidig de klart mest dyrkede aktiviteter i store og små idrætshaller. 

Er faciliteterne kun til de yngste?

Mens børn og unge i høj grad dyrker de traditionelle idrætsaktiviteter i foreningsregi, er voksne og ældre i stigende grad blevet aktive inden for forskellige former for motionsaktiviteter. Men sådanne aktiviteter finder kun i mindre grad sted i offentlige faciliteter. Og når det sker, er det i form af aktiviteter som gymnastik, yoga, afspænding og meditation (figur 2), der typisk foregår i mindre idrætslokaler.

Ifølge en repræsentativ borgerundersøgelse foretaget i Rudersdal Kommune blandt mere end 1.000 voksne over 16 år er de to vigtigste parametre, når voksne benytter idrætsfaciliteter, at de kan træne/motionere, når de ønsker det, og at faciliteten/stedet er indrettet til aktiviteten.

Spørgsmålet er derfor, om de kommunale faciliteter i tilstrækkelig grad honorerer sådanne forventninger.

Kigger man ud over den kommunale verden, viser det sig, at voksne gerne vil være aktive i idrætsfaciliteter. Selvom kommercielle fitnesscentre er noget dyrere at komme i sammenlignet med de kommunale faciliteter, er sådanne centre de voksnes mest benyttede indendørsfacilitet. Fitnesscentrene er i høj grad lagt an på forskellige former for motionsaktiviteter, som kunderne kan gå til fra tidlig morgen til sen aften.

Fitnesscentrenes succes peger på, at kommunale idrætsfaciliteter i princippet også kan huse aktiviteter for voksne, men at kommunerne bør se mere på, hvordan de kan gøre deres faciliteter mere egnede til fleksible motionsaktiviteter.

Figur 1: Aldersgruppers andel af foreningsaktiviteterne

 

Figur 2: Foreningsidrætters aktiviteter efter facilitetstype

Store haller dækker over haller på 800 m2 og derover, små haller er på 300-799 m2, mens idrætslokaler er under 300 m2.

Læs mere

 
 
Artiklen er bragt i Idans nyhedsbrev 56
Læs også Henrik H. Brandts kommentar om kommune idrætsfaciliteter