Idan Artikel 15.02.2007

OL-stadion kan blive dobbelt så dyrt

Regningen for Londons olympiske stadion kan ende på syv milliarder kroner, skriver den engelske avis the Guardian.

Skrevet af: Søren Bang

Udgifterne til Londons olympiske stadion i 2012 risikerer at blive mere end fordoblet.

Ifølge den engelske avis the Guardian vil entreprenørfirmaet Sir Robert McAlpine kræve 630 millioner pund, knap syv milliarder kroner, for at bygge det nye stadion, som skal have plads til 80.000 tilskuere.

Det er en stigning på ikke mindre end 349 millioner pund i forhold til det oprindelige overslag, som lå på 281 millioner pund. Dermed risikerer OL i London endnu en kraftig opjustering af de forventede udgifter til legene.

Stigningen svarer til cirka 3,9 milliarder kroner – et beløb, som til sammenligning overstiger de 3,6 milliarder kroner, som Rambøll Managements OL-rapport anslog, at det i alt vil koste at etablere de fire største, men i forhold til London også mindre og mere skrabede anlæg i forbindelse med et OL i København.

Forhandlingsudspil

 Ifølge Guardian, som citerer magasineret ’Construction News’, skal den kraftigt forhøjede pris dog også opfattes som Sir Robert McAlpines forhandlingsudspil over for organisationen bag bygningen af de olympiske anlæg, Olympic Delivery Authority, ODA.

”Der vil blive en masse prisprangeri i de kommende uger,” lyder vurderingen hos en kilde tæt på processen.

Men Sir Robert McAlpine, der bl.a. har stået for opførelsen af Arsenals Emirates Stadium, står angiveligt i en stærk position som ODA’s foretrukne samarbejdspartner.

Usikkert ambitionsniveau

Et mindre ambitiøst projekt kan få prisen ned på det olympiske flagskib, som i sig selv er blevet fordyret i forhold til det oprindelige budgetskøn på grund af planer om at ombygge stadion til et atletikanlæg med plads til 25.000 tilskuere efter legene.

Det er heller ikke udelukket, at en lokal fodboldklub kan udnytte anlægget. Senest har Leyton Orient været nævnt, mens højere rangerende klubber, bl.a. West Ham, indtil videre har afvist at spille på det olympiske stadion.

Læs mere

 
 

Læs Guardians artikel på avisens særlige internetsektion om OL i London. Klik her.London 2012's officielle hjemmeside. Klik her.Læs Idans tidligere artikel om de stigende udgifter i London. Klik her.