Idan Artikel 08.11.2007

OL-stadion til 5,3 milliarder kroner

London 2012 har offentliggjort designet på det olympiske stadion. Trods brug af midlertidige tilskuerpladser og få arkitektoniske effekter løber prisen op i 5,3 milliarder kroner.

Skrevet af: Søren Bang

Det kommende OL-stadium i London bliver et Colosseum-lignede byggeri med plads til 80.000 tilskuere inklusive 55.000 tilskuerpladser, som fjernes efter legene. På et pressemøde onsdag præsenterede arrangørerne bag OL i 2012 det nye byggeri, der ventes at koste knapt 500 mio. pund eller cirka 5,3 milliarder kroner inklusive moms. The Olympic Delivery Authority (ODA), der har ansvaret for opførelsen af de olympiske anlæg, kalder selv det nye stadion for innovativt og nyskabende. Det samme gør formanden for organisationskomiteen bag legene, Sebastian Coe, i en pressemeddelelse: ”Stadionet vil komme til at stå for alt, vi har talt om i vores bud på legene: Det vil blive inspirerende, innovativt og langtidsholdbart – det vil være teatret, hvor OL og de paralympiske lege vil blive afholdt, og som vil give faciliteter til topsport og lokalsamfundet efter legene,” siger han.

Mindre spektakulært end Beijing

De uafhængige kommentarer til det nye stadion med sin relativt nøgterne arkitektur er mere blandede. 

Avisen The Guardian konstaterer, at kontrasten til Beijings ekstravagante fuglerede-formede OL-stadion ikke kunne have været større, men refererer samtidig den ansvarlige arkitekt, Rod Sheard fra HOK Sport, for, at det er udtryk for et bevidst valg: "Dette vil ikke blive et stadium, der råber ud fra alle hustage, at det er større og mere spektakulært. Det her er en smartere bygning. Det er en smartere løsning,” siger han med henvisning til, at man bl.a. har villet undgå at bygge en ’hvid elefant’, der senere vil stå ubenyttet hen.

Dyr løsning

Efter legene vil de midlertidige tilskuerpladser således blive fjernet. Tilbage bliver et atletikstadion med plads til 25.000 tilskuere. 

Alligevel løber de samlede udgifter op i 5 mia. kroner med pil opad, hvilket får en af Guardians læsere til tørt at hævde, at Londons OL hverken bliver præget af moderate omkostninger eller smukke, ikoniske byggerier. Men også fra fagfolk er der kritiske bemærkninger. European Venue Management Institute (EVMI), der er medarrangør af Idans seminar om store opvisningsanlæg den 26. november, rejser spørgsmålet om, hvem der skal benytte det nye stadion efter legene. Ifølge European Venue Management Institute vil de fremtidige driftsomkostninger blive for høje til, at mindre rugby- og fodboldklubber i området kan få glæde af det. Og en udvikling af byggeriet i samarbejde med storklubben West Ham udelukker Londons borgmester, Ken Livingstone, på forhånd, da det vil støde sammen med løftet om at efterlade et moderne atletikstadion. Samtidig peger EMVI på, at løsningen næppe heller er den mest økonomiske. Fx viste tidligere beregninger, at man for blot 60 mio. pund eller 640 mio. kroner kunne have lagt midlertidige løbebaner ind i det nyopførte Wembley, som i øvrigt er helt anderledes spektakulært i sin arkitektur.