Idan Artikel 15.12.2011

Operation Dagsværk samler ind til foreningsprojekt

Udvikling af civilsamfundet i Irak gennem oprettelse af foreninger og uddannelse af unge trænere og ledere er på dagsordenen for Operation Dagsværk i 2012.

Skrevet af: Ditte Toft

Næste års projekt for Operation Dagsværk er netop blevet valgt. Når de danske gymnasieelever i 2012 trækker i arbejdstøjet for Operation Dagsværk skal pengene gå til demokratisk udvikling gennem opbygningen af civilsamfundet i Irak. Med afsæt i fodboldskoler, uddannelse af frivillige trænere og ledere samt opstart af foreninger skal projektet ’Grassroots’ skabe positive forandringer og uddanne unge til demokratiske samfundsborgere for derigennem at skabe en ungdomsbevægelse i det konfliktfyldte land. Bag projektet står organisationen Cross Cultures Project Association (CCPA), der har base i Danmark, og som siden 1999 har arbejdet med idrætten som omdrejningspunkt for at skabe større fællesskab og bygge bro mellem folk i konfliktområder.

Efter dansk foreningsmodel

Udgangspunktet for projektet er et Irak, hvor mange børn og unge ikke kan huske en tid uden krig og konflikt i landet, og hvor næsten halvdelen af befolkningen er under 20 år. 

Gennem træner- og lederuddannelser til foreningslivet skal de unge have mulighed for at deltage aktivt i civilsamfundet og være med til at udvikle det gennem f.eks. foreningsdannelse. På længere sigt er målet at ruste de unge til at kunne tage del i opbygningen af et mere demokratisk og fredeligt Irak. Inspirationen til at bruge foreningerne og civilsamfundet som udgangspunkt for at lære de unge irakere om demokrati er hentet i det danske foreningsliv og dets mange frivillige.

International erfaring med lokal forankring

CCPA har gennem en årrække arbejdet med at skabe demokratisk udvikling gennem fodboldskoler i konfliktramte lande. Projekter har været igangsat i en række Balkan-lande, i østeuropæiske lande som Moldova og Ukraine, i Kaukasus-lande som Armenien og Azerbaijan og i Mellemøsten, hvor Libanon ud over Irak har projekter. 

I Irak kommer ’Grassroots’ til at køre i samarbejde med den irakiske organisation Al Salaam, der arrangerer fodboldskoler og organiserer træneruddannelser i samarbejde med CCPA. Projektet kører fra januar 2013 til december 2015, og de danske gymnasieelever arbejder for ’Grassroots’-projektet den 7. november 2012. 

Læs mere

 
 
Læs mere om organisationen Cross Cultures Project Association