Idan Artikel 10.09.2013

Oslo stemmer ja til OL

Et flertal af Oslos borgere har ved en folkeafstemning sagt ja til at gå videre med en ansøgning om vinter-OL i 2022.

Skrevet af: Søren Bang

Et flertal af borgerne i Oslo Kommune har ved en folkeafstemning afholdt i forbindelse med det norske stortingsvalg sagt ja til, at kommunen kan gå videre med planerne om at gå efter vinter-OL i 2022.  Planerne har skabt debat i Oslo og resten af Norge, og afstemningsresultatet var langt fra givet på forhånd. Men ved afstemningen endte 53,5 pct. med at stemme ja, 43,6 pct. stemte nej, mens 2,9 pct. stemte blankt.  Selv om folkeafstemningen formelt set kun var vejledende, var et ja til OL-ansøgningen en politisk forudsætning for at kunne videre med forberedelsen af en ansøgning. ”Den næste etape bliver at arbejde målrettet og dygtigt i forhold til regeringen og Stortinget. Vi håber at få Stortinget med, så vi kan sende en ansøgning om at deltage i den internationale konkurrence,” siger generalsekretæren for det norske idrætsforbund, Inge Andersen, til det norske dagblad VG. Norges Idrettsforbund er som olympisk komité drivkraft bag forsøget på at få OL til Norge, og formanden for idrætsforbundet, Børre Rognlien, ser resultatet som en klar sejr trods den relativt smalle sejr ved folkeafstemningen. ”Folket har talt – idrætten og kommunen har formået at overbevise Oslos befolkning om alle de fordele, som et OL på hjemmebane vil give byen, idrætten, ungdommen og frivilligheden,” siger han i en pressemeddelelse.

Offentlige investeringer på 20 mia. kroner

Til november skal Norges Idrettsforbund tilkendegive sin interesse for at afholde legene over for IOC, inden den første ansøgning skal indsendes i foråret 2014. Kommer Oslo gennem nåleøjet til anden runde, skal en endelig ansøgning med en statslig økonomisk garanti indleveres i januar 2015, hvorefter IOC den 31. juli 2015 tager stilling til værtskabet på sin session i Kuala Lumpur.   

Oslos bystyre forventer, at de offentlige udgifter til OL vil ligge i omegnen af 20-23 milliarder norske kroner, hvortil kommer private investeringer på cirka 10 mia. kroner.  Får Oslo held med sin ansøgning, vil det være første gang siden Lillehammer i 1994, at Norge er vært for vinter-OL. München anses som én af flere seriøse konkurrenter.

Læs mere om Oslos ja til vinter-OL

 
 
Se afstemningsresultatet på Oslo Kommunes hjemmeside
Hjemmesiden for Oslo 2022