Idan Artikel 15.11.2006

Overdødelighed blandt eliteudøvere

Anabole steroider er under mistanke for at medføre overdødelighed blandt tidligere svenske eliteudøvere inden for brydning, vægtløftning og en række kastediscipliner.

Skrevet af: Søren Bang

Brug af anabole steroider er kan være en vigtig årsag til, at 1.173 svenske brydere, vægtløftere og atletikudøvere inden for kastedisciplinerne har en markant overdødelighed sammenlignet med deres jævnaldrende.

Det konkluderer Thord Rosén fra Sahlgrenska Universitetssjukhuset, der har gennemført en undersøgelse af udøverne sammen med tre andre forskere. 

De cirka 1.200 deltagere var alle aktive på eliteplan i årene 1960-1979. En opgørelse ved årskiftet 2003-2004 viste, at 138 var døde. De fleste på grund af enten hjerte-/karsygdomme, kræft, selvmord, ulykker eller leversvigt.

”Under karrieren og i årene derefter havde disse udøvere en overdødelighed på 25 til 30 procent, hvilket er ganske meget,” siger Thord Rosén til Dagens Medicin i Sverige.

Mange brugte anabole steroider

 Anabole steroider var tilladt frem til 1975, og ifølge Thord Rosén viste en rundspørge blandt idrætsudøverne i undersøgelsen, at brugen af anabole steroider var udbredt i de tre idrætsgrene.

Da mange kun anvendte præparaterne i en kortere periode, vurderer han samtidig, at der er grund til at frygte, at en længere tids brug af steroiderne kan skabe endnu større overdødelighed.