Idan Artikel 15.01.2007

Platini ny UEFA-præsident

Med stemmerne 27-23 slog udfordreren Michel Platini den siddende UEFA-præsident Lennart Johansson.

Skrevet af: Søren Bang

Opdateret

UEFA's præsident siden 1990, svenskeren Lennart Johansson, led et knebent nederlag til Michel Platini på UEFA's kongres i Düsseldorf.

Den franske udfordrer slog 77-årige Lennart Johansson med stemmerne 27 mod 23. To stemmer var ugyldige. Dermed blev DBU's foretrukne kandidat valgt som præsident for UEFA i de kommende fire år.

I sin valgtale inden afstemningen slog Platini ifølge nyhedsbureauet Reuters på fodboldens særlige værdier:

"Fodbold er et spil mere, end det er et produkt, en sport mere end et marked, og show mere end en forretning," sagde han til de delegerede fra EUFA's 52 medlemsstater.

Tættere forhold til FIFA

 Blandt den nyvalgte præsidents programpunkter er en ændring af Champions League, så ingen lande kan have mere end tre hold med. Desuden har han lovet især de mindre forbund flere penge og større indflydelse i UEFA.

Platini forventes at etablere et tættere forhold til verdensforbundet FIFA, hvis præsident, Sepp Blatter, åbent har støttet den 51-årige franskmand i den afsluttende del af valgkampen. Ikke overraskende i betragtning af, at netop Lennart Johansson har været blandt Sepp Blatters skarpeste kritikere.

Michel Platini var i firserne den mest markante franske fodboldspiller. I årene herefter har han bl.a. markeret sig som fransk landstræner, næstformand for organisationskomitéen bag VM i 1998 og som personlig rådgiver for Sepp Blatter.

Den afgående præsident blev umiddelbart efter afstemningen valgt til ærespræsident på forslag af Michel Platini.