Idan Artikel 25.10.2015

Play the Game 2015: Der er brug for de kritiske spørgsmål

Mere end 350 deltager i den niende Play the Game-konference, som søndag åbnede i Aarhus med opfordringer til reformer og en forstærket dialog i international idræt.

Skrevet af: Søren Bang

Hvis fremtidens idræt skal blive bedre end den, vi kender i dag, kræver det en langt stærkere international debat om idrættens største udfordringer og en større vilje til reformer.

Sådan lød opfordringen, da Play the Games internationale direktør, Jens Sejer Andersen bød deltagerne velkommen til en niende Play the Game-konference, som søndag åbnede med en offentlig debat på Aarhus Rådhus.

”Vi må sikre, at vi får en åben og ubegrænset dialog, der inviterer alle og ikke udelukker nogen, og hvor alle spørgsmål er velkomne, især de vanskelige,” sagde Jens Sejer Andersen ved åbningen.

Mere end 350 journalister, forskere, idrætspolitikere og andre med interesse i idrætspolitik vil i Aarhus diskutere konferencens gennemgående spørgsmål: ’Global sport: reform or revolution?’ Og de kan ifølge Idan og Play the Games formand, Johs Poulsen, gøre det i bevidstheden om, at konferencen har bevist sit værd, og at dens temaer i dag står i centrum for den internationale idrætsdebat.

”Play the Game har bevæget sig fra at blive opfattet som en samling provokatører og politiske ekstremister til at blive en værdsat partner og et værdsat forum at diskutere ’The homeless questions in sport’, som vi selv benævner dem. Flere og flere interessenter er enige med os i, at en oplyst, offentlig debat om sportens udfordringer og potentialer […] er nødvendig for at udvikle idrætten.”

Behov for reformer

Flere talere pegede samtidig på behovet for reformer i en international idrætsverden, som ikke kun er udfordret af de problemer som doping og matchfixing, men hvis organisationer ofte selv lider under dårlig eller korrupt ledelse.

Vi må stille de samme krav til sportens ledere som til dens udøvere, sagde kulturminister Bertel Haarder og drog paralleller til kampen mod doping og matchfixing:

“Hvordan kan vi forvente, at udøverne siger nej til doping, når vi hører historier om ledere i internationale idrætsorganisationer og regeringer, der dækker over dopingsager? Hvordan kan vi forvente, at udøverne afstår fra matchfixing og korruption på banen, når idrætsledere bliver arresteret for korruption i bestyrelseslokalet? Og hvordan kan vi forvente, at udøvere skal angive, hvor de befinder sig, og underlægge sig økonomisk kontrol, når idrætsorganisationerne kan kritiseres for manglende økonomisk og demokratisk åbenhed samt mangel på god ledelse?”

Fordi idrætten i øvrigt har så mange gode kvaliteter, kommer sådanne selvmodsigelser til at stå i et særligt grelt lys, mente Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard.

”Det gør ondt i hver fiber i min krop, når jeg ser dårlig ledelse i disse idrætsorganisationer. Der er brug for et demokratisk forår i nogle af organisationerne, og det gør denne konference meget, meget relevant,” sagde han i sin velkomst på vegne af byen.

Men skarpest var måske formanden for Europarådets Parlamentariske Forsamling, Anne Brasseur fra Luxembourg, der gik til angreb på ’sportens autonomi’, når den bliver en bekvem undskyldning for at tillade dårlig eller korrupt ledelse i idrætsorganisationerne. For det er også i offentlighedens interesse, at idrættens bliver ledet på en åben og troværdig måde.

”Jeg nægter at anerkende ideen om, at nogle ledere af større idrætsorganisationer kan opføre sig som konger, der kan regere uden om alle regler og misbruge den magt og de ressourcer, der er blevet betroet til dem,” sagde Anne Brasseur, der fik bifald fra forsamlingen, da hun efterfølgende rettede en hård kritik af de aktuelle forhold i FIFA.

“I fodbold får en spiller et gult kort som advarsel og derefter et rødt kort. FIFA har samlet på gule for længe. Det er tid til at give dem et rødt.”

44 sessioner over fire dage

På en række af de i alt 44 sessioner vil konferencen fortsætte diskussionerne om de internationale idrætsorganisationers ledelse og forvaltning.

En del af diskussionerne vil tage udgangspunkt i Play the Games nye rapport ‘Sports Governance Observer 2015’, der på en lang parameter måler, hvordan de 35 internationale idrætsorganisationer under den olympiske paraply bliver forvaltet og ledet. Men også spørgsmål som doping, matchfixing, den brede idræt og mega-events står på programmet.

”Hæv stemmen, stå på mål for jeres ekspertise og vær klar til at blive bevæget af de andre konferencedeltagere. […]. Lad os ’Play the Game’,” lød Jens Sejer Andersens afsluttende opfordring.

 

Læs mere

 
 
Se programmet for Play the Game 2015, og læs flere nyheder her Se desuden livestreaming fra Play the Game konferencen