Idan Artikel 22.12.2010

Play the Game: Call for papers

Play the Game har udsendt sit 'call for papers' op til efterårets konference på sportsuniversitetet i Køln. Konferencen får seks bærende temaer.

Skrevet af: Søren Bang

Opdateret den 8. marts 2011 Play the Game opfordrer akademikere, journalister og idrætsaktører til at dele viden og erfaring med andre deltagere, når den syvende Play the Game-konference den 3.-6. oktober 2011 samler journalister, forskere og idrætspolitikere fra hele verden for at diskutere nogle af den internationale idræts største udfordringer på sportsuniversitetet i Køln.I sit 'call for papers' efterlyser Play the Game både akademiske 'abstracs' og mere journalistiske eller idrætspolitiske overskrifter/synopser inden for konferencens hovedtemaer (se nedenfor). De indsendte forslag vil blive vurderet af førende akademikere, journalister mv. fra programkomitéen i samarbejde med konferencesekretariatet. De udvalgte talere får som minimum 15 minutter til at præsentere deres arbejde i enten plenum eller på en af konferencens parallelsessioner.Konferencen har i år seks hovedtemaer:

Tema 1: Korruption og match-fixing

 Det første tema sætter fokus på de trusler, som korruption i form af match-fixing eller i de internationale idrætsorganisationers korridorer udgør. Bl.a. vil konferencen spørge, hvordan kampen mod korruption kan styrkes gennem oprettelsen af et internationalt anti-korruptionsagentur. 

Tema 2: Hvide elefanter og megaevents

Glamourøse stadionbyggerier opført i forbindelse med megaevents som OL og VM i fodbold ender ofte som såkaldte ’hvide elefanter’, der efterfølgende står mere eller mindre ubenyttede hen. På konferencen vil Play the Game offentliggøre et nyt indeks over de største ’ hvide elefanter’ som oplæg til en debat om, hvorvidt megaevents og stadioninvesteringer i højere grad kan blive en god langtidsinvestering for værtsnationerne. 

Tema 3: Kunsten at fremme breddeidræt

Hvorfor fastholder mange politikere og idrætsorganisationer, at eliteidræt skaber bredde, når der ikke er beviser for påstanden? Konferencen rejser spørgsmålet og sætter samtidig spot på, hvordan EU, regeringer og idrætsorganisationer bedst kan fremme den brede idrætsdeltagelse til gavn for folkesundheden eller som en måde at skabe udvikling på i de fattigere lande. 

Tema 4: Nye anti-dopingstrategier

Indsatsen mod doping er blevet skærpet med dannelsen af det internationale antidopingagentur WADA. Men systemet er langt fra perfekt, og nye udfordringer – bl.a. i forhold til udøveres rettigheder – presser sig på. Konferencen spørger, om det er muligt at finde effektive, globale og etisk forsvarlige alternativer til den nuværende globale antidopingindsats. 

Tema 5: Sportens kønsudfordringer

Kønsforskelle skaber stadig store udfordringer i idrættens verden. Bøsser, lesbiske og transseksuelle kæmper for at kunne dyrke idræt uden at blive udsat for diskrimination, sportsstjerner bruges på godt og ondt som sexobjekter, og i nogle muslimske lande er kvinder frataget muligheden for at dyrke idræt på lige fod med mændene. Konferencen sætter lys på alle disse kønsrelaterede problemstillinger. 

Tema 6: Nye teknologiers betydning for idrætten

Fra sportsspil på computeren, dannelsen af virtuelle fællesskaber på internettet eller gennem banebrydende teknologier som GPS-tracking er nye elektroniske løsninger med til at ændre sportens traditionelle kulturer og aktivitetsformer. Play the Game sætter på konferencen fokus på betydningen af de nye teknologier gennem workshops, debatter og oplæg. 

Workshops og seminarer

Foruden de seks hovedtemaer indeholder konferencen en lang række specifikke workshops og seminarer for journalister, forskere og idrætsledere. Konferencen med undertitlen ’Bringing chance to the heart of sport’ er den syvende i rækken. Tidligere konferencer har været afviklet i København, Reykjavik og Coventry. 

Play the Games konference bliver i 2011 afviklet i samarbejde med Deutsche Sporthochschule, der med sine 5.200 studerende er det største sportsuniversitet i Europa. Konferencen bliver samtidig den første, hvor Play the Game arrangeres i regi af Idrættens Analyseinstitut (Idan) efter sammenlægningen af Play the Game og Idan pr. 1. januar 2011.