Idan Artikel 06.10.2011

Play the Game opfordrer til international indsats mod korruption

Deltagerne i Play the Games konference i Køln opfordrer i udtalelsen ’Cologne Consensus’ den globale sportsbevægelse anført af IOC til at sætte fælles standarder for god ledelse og skærpe kampen mod korruption. Første skridt skal være afholdelsen af en international konference i 2012.

Skrevet af: Søren Bang

Sportens problemer med korruption og dårlig ledelse er så alvorlige, at sportens integritet og troværdighed står på spil. Derfor bør sportens egne organisationer anført af den Internationale Olympiske Komité (IOC) gå forrest i kampen for at sikre bedre ledelse i sportens organisationer. I kongresudtalelsen ’Cologne Consensus – towards a global code for governance in sport’ anbefaler de over 300 deltagere og eksperter på konferencen Play the Game 2011 i Køln, at den internationale idrætsbevægelse diskuterer og vedtager et internationalt kodeks for god ledelse i sport. Udtalelsen, der afslutter den fire dage lange konference på sportsuniversitetet i Køln, anerkender den organiserede sports store betydning og anbefaler, at IOC inden udgangen af 2012 afholder en verdenskonference i samarbejde med regeringer, internationale organisationer som FN, Europarådet, OECD, EU og Interpol samt en vifte af repræsentanter fra sportens verden og eksterne aktører som sponsorer, spilleindustrien, medier mv. Cologne Consensus lader være åbent, hvordan et nyt kodeks for god ledelse bør se ud og administreres i praksis. Udtalelsen peger dog på otte områder, hvor der er behov for internationale standarder:

  1. Retningslinjer og praksis for god ledelse, herunder demokratiske procedurer. 
  2. Principper for repræsentation i organisationernes ledelse 
  3. Principper for idrættens autonomi og samarbejdsrelationer med regeringer. 
  4. Åbenhed og troværdighed, både i forhold til økonomi og den daglige ledelse. 
  5. Overvågning og implementering af kodekset, herunder også muligheden for at oprette et uafhængig agentur. 
  6. Udvikling af breddeidræt.
  7. Uddannelse samt udveksling af viden og praksis. 
  8. Lighedsprincipper, inddragelse, ikke-diskrimination og mindretalsbeskyttelse.

Udtalelsen fastslår samtidig, at det skal være op til den anbefalede verdenskonference at udarbejde et udkast til kodeks og sætte de præcise standarder for god ledelse. Det endelige kodeks bør herefter indarbejdes af IOC, de nationale olympiske komiteer, de internationale idrætsorganisationer og deres medlemmer. Endelig anbefaler konferencen, at alle, idrætsorganisationer som værtslande, skal være forpligtede på at anerkende og tilslutte sig kodekset og dets standarder som forudsætning for at indgå i den internationale idrætsbevægelse og have mulighed for at deltage i eller være vært for internationale sportsaktiviteter og sportsevents.'Cologne Consensus' blev præsenteret på sidstedagen af Play the Game 2011, som bl.a. var dedikeret til at diskutere forandringer i idrætten med en såkaldt 'Change in Sport Day'. Prominente talere og paneldeltagere som bl.a. Anne Schwöbel fra Transparency International Schweiz, Jean-Loup Chappelet fra Swiss Graduate School of Puclic Administration samt tidligere international chef i FIFA, Jerome Champagne, kiggede fremad med fokus på, hvordan man kan arbejde videre mod bedre ledelse i idrætsorganisationernes top.

Læs mere

 
 
Læs hele udtalelsen Cologne Consensus

Læs meget mere om Play the Game 2011