Idan Artikel 28.10.2013

Play the Game-prisen går til Pound

Det canadiske IOC-medlem Richard W. Pound får Play the Game-prisen for sin vedholdende indsats for en mere etisk funderet sport og villighed til at stille op til de mest følsomme debatter.

Skrevet af: Søren Bang

Play the Game-prisen, der er uddelt på alle konferencer siden 2002, går i 2013 til Richard W. Pound for sin mangeårige indsats for en bedre og mere etisk funderet sport. Pound er tidligere olympisk svømmer og har været medlem af IOC siden 1978. Her var han med til at rydde op i organisationen efter Salt Lake City-skandalerne i slutningen af 1990’erne og var siden som WADA’s første præsident frem til 2008 en af arkitekterne bag opbygningen af den internationale antidoping-organisation. Ingen af delene har kun skaffet ham venner, som Søren Riiskjær sagde ved overrækkelsen af prisen, der fandt sted på førstedagen af Play the Game 2013 i Aarhus. Her understregede han Richard Pounds integritet og villighed til at stille op til selv svære og følsomme debatter om sportens skyggesider. “Han har altid stillet sig til rådighed for den offentlige debat – også når der stod blæst om ham, og han ikke havde vinden i ryggen,” sagde Søren Riiskjær i sin motivation. ”Så længe vi har kendt ham, har han været en ven og stærk støtte af Play the Game og vores kerneværdier. Selv da han var kandidat til IOC-præsident-posten i 2001, besluttede han sig for at komme til vores konference for første gang. Det var meget kontroversielt blandt nogle medlemmer af den olympiske familie.”

Håber på større IOC-engagement

I sin takketale understregede Pound, at Play the Games konferencer altid byder på chancen for at lære noget nyt, og at det brugt rigtigt kan bringe sporten gennem sine kriser. 

”Vi skal ikke vente på, at vi rammer væggen, før vi handler, for i det øjeblik du rammer væggen, har du ingen idé om, hvilket kaos der vil følge, og hvor lang tid det vil tage at rette på et image, som du har opbygget gennem mange år,” sagde Richard Pound, der håbede at kunne få flere IOC-medlemmer til at tage mere aktivt del i konferencen. ”Jeg synes, vi bør være her. Ikke kun for at tale om det, vi selv synes er vigtigt, men for at høre, hvad andre mener er vigtigt. Den kombination vil skabe et bedre, mere etisk baseret sportssystem.”

Med prisen følger et billede af multikunstneren og den tidligere professionelle tennisspiller Torben Ulrich.

Læs mere

 
 
Læs næstformand i Idan Søren Riiskjærs tale for motivationen for at give prisen til Richard W. Pound