Idan Artikel 25.04.2007

Politisk blæst om DR’s besparelser

De voldsomme besparelser på DR Sporten møder kritik i både oppositionen og Dansk Folkeparti. Kulturministeren siger ja til at mødes med partierne bag medieforliget.

Skrevet af: Søren Bang

Opdateret

Sparekniven blev ført lige så dybt som forudset, da DR’s bestyrelse tirsdag gav grønt lys til at skære sportens budget med 64 procent og droppe visningen af bl.a. OL, VM i fodbold, speedway, håndbold, Tour de France og den danske superliga.Tilbage bliver en stærkt reduceret dækning af sporten på radio og tv med fokus på mindre idrætsgrene, som DR har forpligtet sig til at vise gennem sin public service-kontrakt med Kulturministeriet. Kun Sport i 3’eren i radioen ser ud til at fortsætte i et format, der ligner det nuværende.

De drastiske reduceringer møder – med enkelte undtagelser – kritik over en bred front. Fremherskende er både en angst for DR’s folkelige opbakning og dansk idræts placering i mediebilledet. Det gælder også i regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, som ifølge Ritzau vil tage besparelserne op på et møde mellem partierne bag det gældende medieforlig på fredag. ”Nu må vi se nærmere på udspillet fra Danmarks Radio og drøfte om det overholder public service aftalen. Det er klart, at hr. og fru Jensen forventer, at man også på Danmarks Radio kan følge med i de store idrætsgrene og de mindre. De må være dybt overrasket over, at man i fremtiden måske skal til at betale for at se sport,” siger Peter Skaarup, der ifølge TV 2 News dog ikke er indstillet på at kræve en egentlig politisk redningsaktion.

Opposition frygter for public service-begrebet

Hos Socialdemokraterne kalder Mogens Jensen omfanget af besparelserne for uforenelige med DR’s public service-forpligtelser. ”I det seneste medieforlig aftalte vi, at DR skulle opprioritere dækningen af de mindre idrætsgrene. Men forudsætningen var naturligvis, at DR i forvejen havde en fornuftig dækning af de vigtigste begivenheder og store idrætsgrene. Derfor kan DR ikke bare vælge i fremtiden kun at dække de små idrætsgrene og droppe alt det store.

Det er ikke i overensstemmelse med aftalen,” skriver Mogens Jensen i en pressemeddelelse, hvor han samtidig kræver, at kulturminister Brian Mikkelsen griber ind. ”Det kan ikke være rigtigt, at han med den ene hånd vil tiltrække store sportsbegivenheder og sikre flere medaljer til Danmark, mens han med den anden hånd accepterer, at DR neddrosler dækningen af sådanne begivenheder.”

Også SF og Enhedslisten tager afstand til nedprioriteringen af sporten, mens Det Radikale i en første kommentar har vist større forståelse for DR’s dispositioner. ”Det er selvfølgelig trist, at DR skal spare så mange penge. Men jeg synes, at man kan se, at DR har gjort meget for at holde sig inden for public service-kontrakten,” siger den radikale medieordfører, Simon Emil Ammitzbøll, til Politiken.dk.

Kulturministeren siger ja til at møde partier

Det Radikale Venstre er dog sammen med SF og Socialdemokraterne medunderskriver på et brev til kulturminister Brian Mikkelsen, hvor de som deltagere i det mediepolitiske forlig ønsker at mødes med kulturminister Brian Mikkelsen for at diskutere DR’s public service-forpligtelser.

"Vi ser med stor bekymring på de voldsomme nedskæringer på blandt andet DR-undervisning, sport, underholdning og aktualitet/debat. Og set i lyset af at DR selv har meddelt, at nedskæringerne også skyldes en underfinansiering af public servicekontrakten, er der er behov for, at forligskredsen overvejer enten en tillægsaftale til medieforliget eller en økonomisk genforhandling af public serviceaftalen med DR," skriver partierne.

I en pressemeddelelse udsendt onsdag bebuder Brian Mikkelsen, at han som han som reaktion på henvendelsen vil indkalde til et møde på onsdag i næste uge. Samtidig beklager han besparelsernes negative konsekvenser for sportsdækningen, men afviser, at han kan gribe direkte ind, og at DR’s budgetoverskridelser skal betales af skatteborgerne eller licensbetalerne. ”DR er en uafhængig institution, og at det er DR’s bestyrelse og direktion, der har det fulde ansvar for stationens drift, og at det er DR’s bestyrelse og direktion, som har foretaget de redaktionelle og organisatoriske prioriteringer, som spareplanen bygger på. I forlængelse heraf vil jeg gerne understrege, at jeg mener, at det er DR’s bestyrelse og direktion, der skal og bør have det redaktionelle ansvar i DR – og ikke politikere,” siger Brian Mikkelsen. I samme spor ligger Venstres kultur- og medieordfører, Ellen Trane Nørby, ”Det er en hård kur, DR skal på, det er der ingen tvivl om. Det kommer til at kunne mærkes i hele organisationen. Men jeg må politisk notere mig, at DR siger, at de vil leve op til public service-kontrakten,” siger hun til Politiken.

Reaktioner blandt medier og eksperter

Blandt de store dagblade er især Politiken og Jyllands-Posten kritiske over for nedprioriteringen af sporten. Jyllands-Posten går så vidt som at kalde besparelserne for et karaktermord på en afdeling, som i vid udstrækning har fundet en plads i en sportsverden med prismæssig himmelflugt. Omvendt peger Rasmus Bech i Politiken på, at DR ikke i tilstrækkelig grad har formået at navigere i et medielandskab, hvor sporten bliver mere og mere kontrolleret af markedskræfterne. ”Det er nærmest en forbrydelse, at DR’s ledelse ikke har magtet at finde sin egen stil i sportsdækningen. At man ikke har haft ambitioner om at skabe en opsigtsvækkende journalistik, der ikke er bundet på de store transmissionsrettigheder.”

Kan svække DR og dansk idræts internationale profil

Konsekvensen af DR’s manglende sportsdækning kan blive stor for både DR og sportens placering advarer flere eksperter. Medieforskerne Franz Mortensen og Ib Bondebjerg vurderer begge, at spareplanen er et alvorligt anslag mod det brede public service-begreb og kan underminere DR’s folkelige opbakning. På idrætssiden vurderer Lars Haue-Pedersen fra det internationale konsulentfirma TSE Consulting, at DR’s besparelser kan modarbejde regeringens ønske om at tiltrække flere store sportsbegivenheder. ”Vi har mange erfaringer med, at lande og byer i deres budmateriale skilter med, at de har støtte fra deres nationale tv-stationer. Og det siger sig selv, at man står meget svagere i kampen i den modsatte situation, for tv-delen er et vigtigt punkt, når de internationale forbund skal tildele mesterskaberne,” siger han Jyllands-Posten.

Journalisterne på sporten besluttede allerede tirsdag at nedlægge arbejdet i protest mod nedskæringerne. Onsdag besluttede kollegerne på DR Nyheder at følge trop i sympati.

Læs mere

 
 
Læs også Idans kommentar til DR-besparelserne. Tv-sportens store nedtur Læs kulturministerens pressemeddelelse om DR's spareplan. Pressemeddelelse