Idan Artikel 12.04.2007

Politisk støtte til breddeindsats

Partierne på Christiansborg ønsker mere fokus på breddeidrætten. De radikale foreslår, at der nedsættes en breddeidrætskommission.

Skrevet af: Søren Bang

Efter regeringens lancering af en national handlingsplan for tiltrækning af store idrætsbegivenheder, bør turen nu komme til breddeidrætten, mener Folketingets partier. En rundspørge blandt partierne foretaget af www.dgi.dk viser, at alle de idrætspolitiske ordførere støtter en ekstra indsats på det brede idrætsområde. Venstrefløjen frygter direkte, at bredden bliver overset med viften af lokale og statslige satsninger på opvisningsanlæg og store events. Den bekymring deles ikke af regeringspartierne, men også her er der et ønske om at styrke den brede idræt. "Det store løft kommer til at ske i et tæt samspil mellem kommunen og de lokale idrætsforeninger. Dét arbejde skal vi støtte op om, for både ud fra sociale, kulturelle og sundhedsmæssige aspekter er det ekstremt vigtigt, at flere danskere bliver fysisk aktive," siger de konservatives idrætspolitiske ordfører, Jakob Axel Nielsen, til www.dgi.dk.

Forslag om breddeidrætskommission

Kulturminister Brian Mikkelsen bebudede ved fremlæggelsen af handlingsplanen, at der skal nedsættes et udvalg, som skal se nærmere på breddeidrættens behov og udviklingsmuligheder. 

Idéen om et udvalgsarbejde møder bred opbakning i Folketinget. Blandt andre de radikale foreslår således, at der nedsættes en egentlig breddeidrætskommission. ”Danmark skal være verdensmester i folkelig idræt. Vi skal brande Danmark på både at være god til elitesport og til at få alle danskere op af sofaen,” skriver den tidligere kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen i en pressemeddelelse. ”Der skal findes svar på spørgsmål som, hvordan får vi kombineret foreningsidræt med de mere individuelle idrætsformer, og hvordan får vi renoveret og ombygget de gamle idrætshaller, så de modsvarer de nye behov?”

Bedre vilkår til de frivillige

Venstres idrætspolitiske ordfører, den tidligere DGI-formand Leif Mikkelsen, peger på, at der kan være behov for en egentlig idrætslovgivning, som skal styrke det frivillige foreningsarbejde. 

”Hvis vi vil undgå, at de frivillige ender som en mangelvare, skal vi give dem bedre vilkår, fx i form af forhøjede skattefri godtgørelser,” siger han til www.dgi.dk, mens Troels Ravn fra Socialdemokraterne mener, at der er brug for at se på offentlige og private partnerskaber. Sådanne skal bl.a. skabe bedre grundlag for at renovere og ombygge nedslidte idrætshaller, så de kan imødekomme et stigende behov for fleksible idrætsformer på fleksible tidspunkter.