Idan Artikel 01.06.2007

Premier League løber fra resten

Med en omsætning på 15 milliarder kroner i sæsonen 2005-2006 er den bedste engelske fodboldrække klart førende i Europa, viser Deloittes årlige rapport om professionel fodbold.

Skrevet af: Søren Bang

Rettet den 14. august 2007

Både på europæisk og nationalt plan ser den økonomiske polarisering af professionel fodbold ud til at fortsætte. I England omsatte Premier League i sidste sæson for ikke mindre end to milliarder euro, cirka 15 milliarder kroner. Det er 4,5 milliarder kroner mere end nr. to på listen, den italienske Serie A, der for blot fem-ti årsiden lå på niveau med Premier League. Og intet tyder på, at forskellen mindskes. Det internationale revisionsfirma Deloitte, som står bag analysen, forventer, at den nye tv-aftale i England allerede i den kommende sæson vil sende den samlede omsætning i Premier League op på 2,5 milliarder euro eller 18,6 milliarder kroner, hvilket yderligere vil øge indtægtsgabet ned til de øvrige europæiske ligaer.

Har fordel af kollektive tv-aftaler

Italiensk fodbold har været præget af en række skandaler, men Dan Jones fra Deloitte's Sports Business Group tilskriver det kollektive salg af tv-rettighederne i England som en afgørende faktor for engelske fodbolds stigende økonomiske dominans i forhold til de nærmeste forfølgere. 

”Det bekræfter det rigtige i Premier Leagues beslutning om at holde fast i at sælge rettighederne kollektivt, hvor klubberne i Italien og Spanien har solgt deres rettigheder individuelt,” siger han til nyhedsbrevet Football Insider. Samlet tegner de fem store ligaer i henholdsvis England, Italien, Spanien, Tyskland og Frankrig sig for lidt over halvdelen af hele det europæiske fodboldmarked, som ifølge Deloitte nåede en samlet omsætning på 94 milliarder kroner i 2005-2006.

Lønninger stiger kraftigt

Væksten i især engelsk fodbold smitter af på spillerlønningerne, som efter en vis afmatning forrige år igen er på vej opad. 

I Premier League steg klubbernes samlede lønomkostninger således med ni procent på et enkelt år, og med den nye tv-aftalen kan tegnebogen for alvor komme på overarbejde med forventede toplønninger i omegnen af 200.000 engelske pund om ugen inden for de næste par år. Det får dog ikke Deloittes alarmklokker til at ringe i denne omgang. Firmaet henviser igen til den nye tv-aftale. Alvorligere er måske polariseringen, som også fortsætter på nationalt niveau i England. Her havde klubberne i den bedste række i gennemsnit havde 56 millioner pund (lidt over 600 millioner kroner) mere at gøre godt med i sæsonen 2005-2006 end klubberne i den næstbedste række. En forskel, som allerede til næste år ventes at stige til 70 millioner pund.