Idan Artikel 25.09.2014

Pres på FIFA for offentliggørelse af rapport

Manden bag efterforskningen af anklagerne om korruption i forbindelse med tildelingen VM-værtskaberne i 2018 og 2022, advokaten Michael Garcia, har udsendt en erklæring, hvor han opfordrer FIFA’s eksekutivkomite til at offentliggøre hans nyligt færdiggjorte rapport om sagen.

Skrevet af: Stine Alvad

Under en konference om etik i sport afholdt i FIFA hovedkvarter i Zürich i sidste uge, blev Hans-Joachim Eckert, formand for FIFA’s dømmende instans, citeret for at have sagt, at rapporten om korruptionsanklagerne i forbindelse med uddelingen af værtskaberne for VM i fodbold i 2018 og 2022 aldrig vil blive offentliggjort.

Michael Garcia, forfatteren bag rapporten, har nu udsendt en erklæring, hvori han anfægter disse udtalelser og opfordrer FIFA’s eksekutivkomite til at tillade offentliggørelsen af undersøgelsesrapporten.

"I betragtning af at ansvaret er begrænset til Hans-Joachim Eckert, mener jeg, det er nødvendigt for Fifa’s eksekutivkomité at offentliggøre rapporten om udbudsprocessen i forbindelse med VM i 2018 og 2022,” siger Garcia ifølge Reuters.

”En offentliggørelse vil være i overensstemmelse med ønsket fra flere medlemmer af eksekutivkomitéen og lederen af den uafhængige komité Mark Pieth,” uddyber han.

Garcias opfordring finder støtte hos en række højtstående embedsmænd i og omkring FIFA. Bl.a. tweetede  FIFA’s vice-præcident Prins Ali bin Al Hussein, tirsdag sin mening om, hvorvidt undersøgelsen bør offentliggøres:

”Hele fodboldfamilien såvel som dens sponsorer og de, som følger spillet verden over, har ret til at kende rapportens indhold i den fuldkomne åbenheds sag,” skriver han på sin Twitter-profil.

Mark Pieth, der har stået i spidsen for FIFA’s nyligt afsluttede reformproces, understreger også vigtigheden af rapportens offentliggørelse:

”Det er altafgørende, at FIFA skaber tillid nu. Derfor er gennemsigtighed påkrævet. Det er et yderst delikat emne, der er blevet blæst så meget op, at en følelse i offentligheden af, at ting bliver fejet ind under gulvtæppet, nødig skal opstå,” siger Pieth ifølge ESPN.

En anden prominent støtte er franskmanden Jérôme Champagne, der stiller op imod Sepp Blatter til foråret, når FIFA’s præsident for den kommende periode skal vælges.

Også præsidenten for det amerikanske fodboldforbund, Sunil Gulati, Sylvia Shenck fra Transparency International og politikere fra Schweitz og England har opfordret til rapportens offentliggørelse.

I en officiel erklæring fra FIFA udsendt onsdag, siger Hans-Joachim Eckert, at rapportens resultater nu vil blive evalueret, og at man kan forvente en official udmelding omkring vurderingen af den i begyndelsen af november.