Idan Artikel 15.09.2005

Protester mod nyt tv-direktiv

Der er lagt op til en ny konflikt mellem EU og sporten om direktivet 'tv uden grænser'. EU foreslår, at tv-stationer får ret til bringe korte nyhedsklip gratis.

Skrevet af: Søren Bang

Det europæiske fodboldforbund, UEFA, vender sig kraftigt mod EU’s overvejelser om at give public service-stationer ret til at vise korte nyhedsklip uden betaling.

I en fælles udtalelse siger UEFA og de organisationen af europæiske ligaer, EPFL, at værdien af tv-rettighederne kan lide alvorlig skade, hvis EU beslutter sig for at give tv-stationer ret til gratis at sende korte klip fra vigtige fodboldkampe og sportsbegivenheder i andre medlemslande.

Fri information

 Et af målene med tv-direktivet er at sikre fri information på tværs af landegrænser, men ifølge UEFA har man ikke været i stand til at finde et eneste eksempel på, at offentligheden er blevet nægtet informationer om en fodboldkamp.

Til gengæld frygter UEFA, at retten til korte nyhedsuddrag helt kan underminere det spirende marked for tv-rettigheder til nye medieteknologier som internettet og mobiltelefoner.

Hvor vidtgående revisionen af det nuværende tv-direktiv, der er fra 1997, bliver, er dog stadig meget usikkert.

Kommissionen har endnu ikke lagt sig fast på en bestemt model. Så sent som i går sluttede en stor mediekonference i Liverpool, hvor EU-kommissær Viviane Reding diskuterede planerne om et nyt tv-direktiv med bl.a. medieindustrien. Her bebudede hun i øvrigt et udspil fra kommissonen inden for nogle måneder. 

Læs EU-kommissionens diskussionsoplæg til et nyt tv-direktiv her.

En lang række relevante dokumenter om tv-direktivet ligger på portalen EurActiv.com.