Idan Artikel 01.02.2007

Puljeindsats har styrket integration

Cirka 4.500 børn og unge med anden etnisk baggrund har været engageret i idræts- og fritidsprojekter støttet af Integrationsministeriet siden 2003.

Skrevet af: Søren Bang

Integrationsministeriets støtte til integrationsprojekter har været med til at styrke fritids- og foreningsdeltagelsen blandt unge nydanskere, konkluderer en evaluering, som ministeriet har fået udarbejdet af konsulentfirmaet LG Insight.

Evalueringen har hovedfokus på årene 2003-2005, hvor ministeriets pulje ’Unge nydanskeres deltagelse i idræts- og foreningslivet’ har støttet 61 integrationsprojekter med i alt 11 millioner kroner. Projekter, som er måltrettet såkaldte foreningssvage grupper.

Konklusionen er, at lidt over 10.000 børn og unge har modtaget rådgivning og information om fritids- og foreningslivet, og at cirka 4.500 børn og unge har været direkte involveret i aktiviteter.

Heraf har de 2.500 børn og unge har været aktive i selve projekterne, som typisk har ligget uden for det traditionelle foreningsliv, mens rapporten skønner, at yderligere 2.000 børn og unge er blevet motiveret til at gå ind i foreningerne.

Blandt de 2.500 børn og unge, som har været med i de særlige projekttilbud, fortsætter cirka 25-30 procent i foreningslivet.

Rapporten fremhæver desuden, at cirka 40 procent af deltagerne i projekterne har været piger. Det er mange set i lyset af, at kun 15-20 procent af piger med en anden etnisk baggrund ellers er aktive i organiseret idræts- og fritidsliv.

Dårlig kontakt til forældre

 Men på en række punkter viser evalueringen også, at der fortsat er problemer med integrationen.

Ikke mindst forældrene er det vanskeligt at få inddraget i børnenes fritidsaktiviteter, ligesom rapporten peger på behovet for en tidligere og dermed mere forebyggende indsats.

Hovedparten af projekterne har omfattet unge i alderen 13-25 år, men projekterne vil generelt få større og mere vedvarende effekt, hvis flere retter sig mod børn under 12 år, lyder vurderingen. 

Kun 16 procent af projekterne har taget hånd om fastholdelsen af børn og unge, selv om tidligere undersøgelser har påvist, at den største udfordring netop ligger i at fastholde de unge i foreningerne. Ud over den tidligere indsats foreslår rapporten derfor, at der etableres flere projekter, som arbejder med børn og unges fastholdelse i foreningerne.

Parallelt med evalueringen har LG Insight samtidig udgivet et inspirationskatalog, der beskriver nogle af erfaringerne fra ti gennemførte projekter.