Idan Artikel 15.11.2006

Reaktioner på Skibby

Jesper Skibbys bekendelser om sit dopingmisbrug i halvfemserne har affødt en lang række kommentarer. Vi har samlet nogle af de mest interessante.

Skrevet af: Søren Bang

Det er ikke gået upåagtet hen, at Jesper Skibby i selvbiografien 'Skibby Forstå mig ret' indrømmer et omfattende dopingmisbrug op gennem halvfemserne. I bogen, der udkommer på Ekstra Bladets forlag, har Jesper Skibby fortalt sin historie til journalist Brian Askvig.

Vi har samlet et udvalg af de mange reaktioner.

Politikere og eksperter

Jens Evald, Anti Doping Danmark

I Anti Doping Danmark er formand Jens Evald ifølge Politiken glad for, at Jesper Skibby står frem. 

”Vi får et mere klart billede af misbrugets omfang, vi får kortlagt misbrugets anatomi. Og når man først får rytterne til at forklare, hvad der driver dem, er det lettere for os at tilrettelægge oplysningskampagner og målrette dem mod misbrugerne,” siger juraprofessoren fra Aarhus Universitet til Politiken.

Kai Holm, Danmarks Idræts-Forbund

I samme spor går formanden for Danmark Idræts-Forbund, Kai Holm. Han håber ifølge Ekstra Bladet, at bogen vil afføde flere indrømmelser fra de pensionerede ryttere:

”Men Skibby var næppe den eneste, der dopede sig i den periode. Derfor ville det klæde de ryttere, der er nu er stoppet, at komme ud med deres bekendelser om doping i cykelsporten. Ellers risikerer de i sidste ende at ødelægge den sport, de elsker.”

Kulturminister Brian Mikkelsen

 Skibbys bekendelser bekræfter ifølge kulturminister Brian Mikkelsen, at det var en rigtig beslutning at sætte hårdt ind mod dopingen i cykelsporten.

”Det er dog min fornemmelse, at dopingen er for nedadgående, og det kan vi blandt andet takke den aktive anti-dopingkamp for," siger kulturministeren, der i Ekstra Bladet vurderer, at Skibby ville være blevet taget, hvis han havde dopet sig på samme måde i dag.

”Vi har intensiveret out-of-camp-kontroller, som Skibby også nævner var lette at snyde. Desuden viser dét, at vi har fanget Tyler Hamilton og Floyd Landis, at vi er ved at komme et skridt foran synderne.”

Idrætsforsker Verner Møller

Idrætsforskeren professor Verner Møller siger til Politiken, at fokus snarere burde være på de læger, som forsyner rytterne med doping og tjener på det. Han er dog glad for, at Jesper Skibby står frem, fordi hans historie adskiller sig ved, at han siger, at han ikke havde dårlig samvittighed.

”Man er ikke nødvendigvis et dårligt menneske, fordi man bruger doping. Skibby er jo ikke et dårligt menneske. Næ, men han er en sportsmand af guds nåde og ambition, og det er præcis det, der gør, at nogle begynder at benytte sig af doping. Fordi de overgiver sig til sportens logik«, mener Verner Møller, og den er ikke for børn. Lad det være læren af denne historie.”

Aviskommentarer 

Christian Thye-Petersen, Jyllands-Posten

Christian Thye-Petersen, sportsredaktør på Jyllands-Posten, stiller spørgsmålet, om Jesper Skibby er en helt efter at have åbnet Pandoras æske i Danmark. Han svarer selv: 

"Ikke i mine øjne, dertil er det bedrag og selvbedrag, som Skibby praktiserede i sin aktive karriere for stort. Cykelrytteren Skibby er ingen helt, men mennesket Jesper Skibby har udvist et betydeligt mod ved at stå frem med sin historie. Den er uvurderligt vigtig i en forståelse af dopingfænomenet."

Berlingske Tidende

 På lederplads vurderer Berlingske Tidende, at Jesper Skibby næppe vil være omgærdet af venlige følelser i sin tidligere sport. Men avisen skriver også:

"Den professionelle cykelsport er ude i en krise, hvori den selv har bragt sig, og hvorfra den selv må redde sig i land. (...) Det er Jesper Skibbys afsløringer med til, og den professionelle cykelsport bør sige ham tak."

Ekstra Bladet

Ekstra Bladet konstaterer, at Jesper Skibby næppe kommer til at pudse så meget som en forgaffel på et professionelt hold efter sine bekendelser og kritiserer samtidig reaktionen fra Skibbys tidligere kolleger:

”Jo flere sandheder vi får frem om det dopingmorads, der hersker i pedalsporten, jo bedre. Kun på den måde er det muligt at se en fremtid for en af de mest fascinerende sportsgrene i denne verden.”

”Vi vil vide om Skibby var et isoleret epo-indslag i de løb, hvor Riis, Rolf, Hamburger, og Holm også deltog?  Her på Ekstra Bladet har vi mere end svært ved at tro det. Den gyldne generation kender svaret. Så Rolf og Riis: Spyt ud!”

Kollegerne

Bjarne Riis

Men CSC’s holdejer Bjarne Riis er ikke glad for at blive inddraget i diskussionen om Skibbys bog.

”Det er hans bog, og den vil jeg slet ikke kommentere på. Han er gammel og voksen nok til selv at stå inde for det, han skriver. Hold mig udenfor,” siger Bjarne Riis til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Rolf Sørensen

 Her understreger Rolf Sørensen ligesom Bjarne Riis i øvrigt gør det, at han ikke har læst bogen. På spørgsmålet, om der også har været nogle ’ufinheder i kanten’ hos ham, svarer han:

”Det er jo ikke første gang, jeg bliver mistænkt. Der har været masser fremme omkring mig. Jeg har gjort tingene på en måde, så jeg ikke har været i konflikt med loven eller nogen kontrolsystemer på noget tidspunkt."