Idan Artikel 26.02.2010

Regeringen dropper skattefri motion

Det nye regeringsgrundlag sætter punktum for planerne om at give arbejdsgiverbetalt motion skattefrihed.

Skrevet af: Søren Bang

Regeringen har nu helt droppet sine planer om at gøre det skattefrit at få sin arbejdsgiver til at betale for motionsaktiviteter i fitnesscentre og foreninger. I det nye regeringsgrundlag hedder det, at regeringen i forbindelse med skatteomlægningen har kunnet konstatere, at det ikke var muligt at lade arbejdsgivere tilbyde medarbejdere gratis skattefri motion inden for en fuldt finansieret omlægning. Og planerne vender næppe tilbage foreløbig: ”I lyset af behovet for konsolidering af de offentlige finanser er der heller ikke i de kommende år udsigt til, at dette initiativ kan finansieres,” hedder det i regeringsgrundlaget ’Danmark 2020’,. Idan konkluderede i et notat fra marts 2009, at forslaget ville blive meget dyrt at gennemføre og kun få begrænset effekt. Bl.a. fordi mange af dem, som ikke er idrætsaktive, står uden for arbejdsmarkedet og derfor ikke vil få gavn af skattefri arbejdsgiverbetalt motion. Hos DGI hilser man derfor regeringens udmelding velkommen: ”Det var et meget dyrt forslag, der ikke ville skabe mere idrætsaktivitet. Regeringen kan anvende ressourcerne langt bedre i samspil med det frivillige foreningsliv, og derfor er vi tilfredse med, at forslaget nu er taget af bordet,” siger DGI’s formand, Søren Møller, til dgi.dk.

Mere fysisk aktivitet

Regeringsgrundlaget nævner desuden fysisk aktivitet som et af de redskaber, der skal gøre Danmark til et af de ti lande i verden med den længste middellevetid: 

”Gode motionsvaner, der forbedrer sundheden, grundlægges, mens vi er børn. Regeringen vil derfor arbejde for mere fysisk aktivitet i skolen og fritidstilbud. Motion har også betydning for en række andre forhold, fx trivsel og integration,” skriver regeringsgrundlaget uden dog at konkretisere målsætningerne nærmere. I DIF håber man dog at kunne bruge erklæringen som en løftestang i forhold til folkeskolen. ”Idrætsfaget i folkeskolen trænger til et løft – både kvalitativt og kvantitativt i form af flere idrætstimer. Samtidig er vi i DIF åbne over for et øget samarbejde mellem idrætsforeninger og skoler og SFO’er,” siger DIF’s formand, Niels Nygaard. 

Læs også Idans notat om skattefri arbejdsgiverbetalt motion

Idan Udgivelse marts 2009
Skattefri arbejdsgiverbetalt motion