Idan Artikel 03.09.2008

Regeringen vil stramme dopinglov

Alle former for salg og distribution af dopingmidler skal medføre frihedsstraf ifølge nyt lovforslag fra regeringen.

Skrevet af: Søren Bang

Dopingmisbrug har efter regeringens mening så alvorlige sociale og sundhedsmæssige konsekvenser, at det fremover skal koste frihedsstraf, hvis man sælger eller på anden vis distribuerer dopingmidler. I et nyt lovforslag, som netop er sendt i høring, foreslår regeringen det derfor præciseret i dopingloven, at det ved straffens udmåling skal betragtes som en skærpende omstændighed, hvis der er tale om forhandling, udlevering eller fordeling af dopingmidler. Desuden indebærer lovforslaget, at der i de tilfælde, hvor der allerede i dag idømmes frihedsstraf, skal ske en forhøjelse af straffen. Forslaget fastholder dog strafferammen på maks. to års fængsel.

Frygt for organiseret kriminalitet

Ud over at pege på de sociale og sundhedsmæssige problemer, som dopingmisbruget medfører, henviser Sundhedsministeriet i sine bemærkninger til lovforslaget, at den globale udvikling på dopingmarkedet og fortjenesten ved handel med dopingmidler frister den organiserede kriminalitet. 

Desuden vurderer ministeriet på baggrund af en opgørelse fra Rigsadvokaten, at der i dag forekommer et relativt højt antal overtrædelser af dopingloven:

År

Antal afgørelser

2005

356

2006

356

2007

358

2008

221 (pr. 18. juli 2008)

Bødeforlæg og domme for overtrædelse af dopingloven.Lovforslaget indgår i Kulturministeriet og Sundhedsministeriets handlingsplan om bekæmpelse af motionsdoping, der blev offentliggjort i januar. Som led i handlingsplanen har regeringen bl.a. fået indført en obligatorisk mærkningsordning for fitnesscentre, der siden den 1. juli 2008 har skullet angive, om de har indgået aftale med Anti Doping Danmark om dopingkontrol.Det nye forslag er i høring frem til den 15. september, inden det ventes fremsat i Folketinget til oktober. Loven vil, hvis den vedtages, træde i kraft til nytår.