Idan Artikel 18.09.2014

Regeringer underskriver konvention mod matchfixing

Danmark var blandt de første lande, som på Europarådets sportsministermøde i Schweiz underskrev den nye internationale konvention mod matchfixing. Samtidig har en arbejdsgruppe under Kulturministeriet færdiggjort sine anbefalinger til bekæmpelse af matchfixing.

Skrevet af: Ditte Toft

(Opdateret 23. september 2014)Ved Europarådets møde den 18. september i Magglingen i Schweiz satte kulturminister Marianne Jelved underskriften på en konvention mod manipulation af sportsspil, der forpligter Danmark til at iværksætte initiativer, der kan bekæmpe matchfixing.

I alt 15 lande inklusive Danmark skrev under på konventionen, og en række andre lande i og uden for Europa forventes at tilslutte sig senere, når konventionen, der opruster den internationale indsats mod matchfixing, er blevet behandlet i de respektive lande.

Konventionen forpligter underskriverne til nationalt og internationalt at arbejde med at bekæmpe matchfixing. I et nationalt perspektiv binder aftalen bl.a. Danmark til at opstille regler, der involverer både offentlige myndigheder, idrætsorganisationer og spiludbydere, og internationalt forpligter Danmark sig til at samarbejde om initiativer til bekæmpelse af matchfixing.

”Matchfixing er imod alt det, idrætten står for, som f.eks. vindermentalitet, fairplay, dygtighed og holdånd. Matchfixing sker ofte på tværs af landegrænser, og derfor har vi brug for en international indsats. Konventionen er første skridt til international bekæmpelse af matchfixing, og jeg opfordrer alle europæiske lande til at engagere sig i kampen,” siger Marianne Jelved i en pressemeddelelse fra Kulturministeriet. 

Arbejdsgruppe klar med første danske initiativer

Samtidig med at Danmark sætter underskrift på Europarådets konvention, er en arbejdsgruppe nedsat af Kulturministeriet klar med de første konkrete anbefalinger til en mere effektiv bekæmpelse af matchfixing i Danmark.

Kulturministeriet har endnu ikke offentliggjort anbefalingerne, men det vil ske inden for nogle uger, skriver Berlingske, der skitserer anbefalingerne. Bl.a. skulle de lægge op til, at myndighederne skal have større bemyndigelse til at kunne straffe bestikkelse i idrætten, herunder bestikkelse af dommere og andre hold.

Ligeledes ønsker arbejdsgruppen ifølge Berlingske at nedsætte et nyt nationalt organ, der skal koordinere indsatsen mod matchfixing. Dette kan blive placeret under Kulturministeriet og skal finansieres af idrætsorganisationer og spiludbydere.

Herudover lægger arbejdsgruppen op til, at spillere skal have indskrevet sanktioner for matchfixing i spillerkontrakter, dommere skal påsættes kampe relativt sent, og at der skal være mulighed for at udveksle information på tværs af organisationer på en måde, som den nuværende persondatalov ikke tillader.

Til gengæld er der ikke konsensus om, hvorvidt man som i Norge bør indføre et obligatorisk 'spilkort', så det ikke er muligt at placere væddemål anonymt i den lokale kiosk. Danske Spil frygter ifølge Politiken for en omsætningsnedgang. Der er samtidig uenighed om, hvorvidt man bør indføre et forbud mod delvæddelmål på eksempel første hjørnespark eller gule kort. Det skal forhindre såkaldt spotfixing, men kritikerne frygter, at det kan sende en del af omsætningen over i det uregulerede spillemarked.

Arbejdsgruppens anbefalinger kommer oven på en række konkrete danske sager med mistanke om matchfixing i ishockey, håndbold, tennis og fodbold.

Læs mere

 
 

Læs aftaleteksten for Europarådets konvention mod manipulation af sportsspilLæs dagsordenen og relevante dokumenter for Europarådets møde med sportsministrene den 18. september i Magglingen i SchweizLæs Idans første omtale af konventionen til bekæmpelse af manipulation af sportsspil