Idan Artikel 02.01.2008

Ringe kondition hos unge mænd

Nye tal fra den hidtil største undersøgelse af danskernes sundhed viser, at især de unge mænd har en overraskende dårlig kondition.

Skrevet af: Søren Bang

Cirka fire ud af ti danskere har et så lavt kondital, at de må betegnes som værende i dårlig form, viser nye tal fra tre kommuner, der indgår i den såkaldte KRAM-undersøgelse under Statens Institut for Folkesundhed. Og udviklingen går ifølge instituttet den gale vej. Værst ser det ud for de ældste kvinder over 65 år, hvor 54 procent har et lavt kondital i forhold til, hvad man kan forvente for deres alder. Herefter følger de unge mænd fra 18-24 år, hvor ikke mindre end 48 procent har et lavt kondital, og tallene er kun lidt bedre i aldersgruppen 25-44-år. Til gengæld kan flere midaldrende og ældre mænd glæde sig over at have en kondition, der er normal eller høj for deres aldersgruppe. Det omvendte mønster tegner sig hos kvinderne, hvor de yngre aldersgrupper ikke kun er i markant bedre form end de ældre kvinder, men også de jævnaldrende mænd.Dette resultat er umiddelbart overraskende, da de helt unge mænd ifølge andre undersøgelser er mindst lige så aktive fysisk som kvinderne. Men mange er øjensynligt ikke aktive nok til at få et kondital, som man må forvente af deres alder.De seneste tal fra KRAM er dog ikke blevet fortolket endnu, ligesom de kun omfatter tre ud af de 13 kommuner, der indgår i undersøgelsen. Det samlede landsresultatet kan derfor ændre sig.

Øget risiko for sygdom

For midaldrende er et lavt kondital forbundet med en markant øget risiko for alvorlige livsstilssygdomme og i værste fald tidlig død. 

Statens Institut for Folkesundhed vurderer, at 30-40 procent af alle mænd og kvinder mellem 40 og 50 år har så ringe en kondition, at de er umiddelbart udsatte for en forhøjet risiko. For de mange unge mænd, som ifølge undersøgelsen har et lavt kondital i forhold til deres alder, kan den største risiko måske være, at de i de unge år grundlægger en livsstil, som senere kan give sundhedsmæssige problemer. I alt indgår knap 3.400 test gennemført i kommunerne Aalborg, Hillerød og Sønderborg i tallene. Hele KRAM-undersøgelsen afsluttes i efteråret 2008.