Idan Artikel 03.09.2009

Rio står stærkere i OL-kapløb

IOC’s rapport om de fire byer, der søger om OL i 2016, giver flotte karakterer til Rio de Janeiro. Men Chicago er fortsat favorit trods usikkerhed om økonomien.

Skrevet af: Søren Bang

Chicago er stadig favorit, når IOC på sin session i København den 2. oktober vælger værtsbyen for i 2016, men konkurrencen fra Rio de Janeiro kan blive hård. I sin afsluttende rapport giver IOC’s evalueringskommission de bedste karakterer til Rio de Janeiros OL-bud efter at have besøgt alle fire kandidatbyer før sommer. Forskellene er dog ikke større, end at rapporten konkluderer, at både Rio de Janeiro, Chicago, Tokyo og Madrid vil være i stand til at afholde legene.

Topkarakter til præstation

Alligevel ligger Rio de Janeiro sandsynligvis bedre i feltet end før. Præsentationen og dokumentationen af Rio de Janeiros OL-plan bliver som den eneste i rapporten kaldt af ’meget høj kvalitet’. Desuden står Brasilliens kulturelle hovedstad stærkt på områder som finansiering, offentlige garantier og folkeligt engagement. 

Omvendt sår rapporten tvivl om Chicagos finansiering af legene, som ifølge rapporten ikke lever op til IOC’s krav om en underskudsgaranti. Desuden bliver Chicagos kraftige satsning på privat medfinansiering, midlertidige arenaer og organisationskomiteens behov for at finde sponsorer for 1,83 mia. dollars om ikke direkte kritiseret, så dog bemærket. Formanden for Chicago 2016, Patrick Ryan, har efterfølgende afvist, at de økonomiske indvendinger mod Chicago stadig er et problem. De er eller vil snart blive løst, mener han. På plussiden kan i øvrigt glæde sig over, at Chicago har en mere central og kompakt placering af de olympiske anlæg sammenlignet med Rio de Janeiro.

Kritiske kommentarer til Tokyo og Madrid

Rapporten er dog mere kritisk over for Tokyos uafklarede facilitetsplaner og relativt ringe folkelige opbakning til ansøgningen, mens Madrid bliver kritiseret for ikke at have tilstrækkelig styr på dele af organisationen. Rapporten konkluderer, at byens præsentation og dokumentation af sit OL-koncept var af ’varierede kvalitet’.

Blandt bookmakerne halter både Tokyo og Madrid da også efter Rio de Janeiro og ikke mindst Chicago, der som repræsentant for det vigtige nordamerikanske tv- og sponsormarked stadig er klar favorit til at løbe med værtskabet.

Et nyt kontinent i spil

Men intet er afgjort. Nye Gallup-tal viser fx, at den folkelige opbakning til legene i Chicago er faldet kraftigt, hvilket er noget man tager tungt i IOC. I dag støtter kun hver anden Chicago-borger ansøgningen.

Samtidig kan Rio slå på, at det vil være første gang, at legene kommer til Sydamerika - og at tidsforskellen til USA dermed heller ikke er noget problem. Endelig kan Rio blive et nyt eksempel på en storby, der ligesom Barcelona formår at bruge OL til at sætte ekstra skub i en allerede positiv byudvikling, og som samtidig kan vise verden, at der er sket forbedringer i forhold til byens tunge sociale problemer og den medfølgende kriminalitet. Om sådanne mere sociale overvejelser har betydning, får vi først en indikation af, når de lidt over 100 IOC-medlemmer har truffet deres afgørelse i København.