Idan Artikel 08.08.2016

Rusland udelukket fra paralympics

Rusland får ikke lov til at sende udøvere til handicap-OL, efter at den Internationale Paralympiske Komité søndag suspenderede Rusland som reaktion på landets statsstøttede dopingprogram.

Skrevet af: Søren Bang Stine Alvad

I modsætning til IOC valgte den Internationale Paralympiske Komité at lade hammeren falde tungt, da IPC søndag suspenderede den russiske paralympiske komité og samtidig udelukkede alle russiske udøvere fra de paralympiske lege i Rio, der finder sted i næste måned.

På en pressekonference i Rio de Janeiro henviste IPC præsident Philip Craven til det udbredte statsstøttede dopingprogram i Rusland, som ifølge WADA’s uafhængige rapport fra den 18. juli også omfattede en lang række handicapudøvere.

”Der er tale om et angreb uden sidestykke på alle rene udøvere, som konkurrerer i sporten. Anti-dopingsystemet i Rusland er faldet sammen, er korrumperet og helt igennem kompromitteret,” sagde Philip Craven i en række usædvanligt hårde udfald mod idrætsstormagten, som dominerende paralympics i Sochi med 80 medaljer, heraf 30 af guld.

Inden sin beslutning havde IPC haft møder med rapportens forfatter, Richard H. McLaren, for at få uddybet indholdet, ligesom den russiske paralympiske komité var blevet hørt.

IPC konkluderede på den baggrund, at den statsstøttede dopingsvindel, der også fandt sted under de paralympiske vinterlege i Sochi 2014, har været så systematisk og omfattende, at der er grundlag for helt at suspendere russisk handicapidræt, selv om det også rammer russiske udøvere, der ikke benyttet doping.

”Alt, hvad vi har kunnet konstatere går direkte mod selve sportens ånd og alt, hvad den Internationale Paralympiske Komité står for. Det er grunden til, at vi ikke havde andre muligheder end at beslutte, hvad vi har gjort. På tragisk vis, handler dette ikke om udøvere, der snyder systemet, men om et statsdrevet system, der snyder udøverne,” sagde Philip Craven.

“Jeg mener, at den russiske regering på katastrofal vis har svigtet sine handicap-idrætsudøvere. Dens medaljer-frem-for-moral-mentalitet er frastødende. Den totale korruption af anti-doping-systemet står i modsætning til reglerne og rammer selve hjertet af den paralympiske ånd. Den viser en åbenbar ligegyldighed over for atleternes sundhed og velfærd og har simpelthen ingen plads i paralympisk sport.”

Rusland vil anke udelukkelse

Ifølge det russiske nyhedsbureau TASS, har den russiske paralympiske komite i sinde at anke IPC’s beslutning til den internationale sportsdomstol, CAS. Præsidenten for den russiske paralympiske idræt, Vladimir Lukin, siger desuden, at han ser IPC’s beslutning som politisk motiveret.

”Hvis den Internationale Paralympiske Komite vil give efter for den slags middelmådige politiske aktiviteter, skal den være velkommen. Jeg kan ikke bevise, at beslutningen er politisk motiveret, men det lugter af velartikuleret beskidt politik,” sagde Vladimir Lukin ifølge TASS

Også det internationale bueskytteforbund har været ude og kritisere IPC’s beslutning, som forbundet mener vil bryde med principperne om inklusion og fairplay.

Omvendt har WADA hilst beslutningen velkommen på linje med en række nationale antidopingorganisationer og paralympiske forbund. WADA udsendte kort efter IPCs pressemøde en erklæring, hvori man støtter IPC’s beslutning. 

Ingen konsensus

Udelukkelsen af Rusland fra paralympics viser, at der også internt i idrætten langt fra er konsensus om, hvordan man bør reagere på McLaren-rapporten og dens afsløringer af statsstøttet doping i Rusland.

Da IOC i sidste uge besluttede at lade det være op til de enkelte forbund at vurdere om russiske atleter kunne deltage ved legene i Rio, støttede IPC-præsidenten ganske vist op. Men ifølge Craven er der forskel på organisationsstrukturen i de to iorgainsationer, siger han til PA Sport. Derudover har den paralympiske komite haft bedre tid til at gennemgå beviserne, da de paralympiske lege først starter d. 7. september.

I en kommentar i det canadiske medie Globe and Mail udtrykker Richard Pound, IOC-medlem og tidligere WADA-præsident, skuffelse over IOC's manglende viljestyrke og kalder beslutningen for ansvarsforflygtigelse. Pound fremstiller desuden en række forslag til, hvordan IOC kan råde bod på dette, der bl.a. inkluderer flere midler og beføjelser til WADA.

Mere information