Idan Artikel 14.06.2013

SATS og Fresh Fitness i nordisk fusion

TryghedsGruppen og kapitalfonden Altor fusionerer deres tre fitnesskæder under samme paraply og bliver Nordens største fitnessaktør.

Skrevet af: Søren Bang

Nordens største fitnesskoncern er en realitet, efter at TryghedsGruppen er blevet enig med kapitalfonden Altor om at fusionere fitnesskæderne SATS og Fresh Fitness med fitnesskæden Elixia i det samme holdingselskab, Health & Fitness Nordic. 

Den nye fitnesskoncern vil få lidt under 500.000 medlemmer fordelt på 181 centre og runde en omsætning på 2,5 mia. kr. Den øgede muskelkraft skal ifølge fusionsparterne bl.a. bruges på at udvikle nye former for træningscentre og træningstilbud. Kun lavpriskæden Fresh Fitness opererer i dag centre i Danmark, efter at SATS ved årsskiftet afhændede sine få tilbageværende centre i Danmark til giganten på det danske fitnessmarked, Fitness World. Men SATS er stadig en væsentlig aktør i det øvrige Skandinavien og i mindre grad Finland, mens Elixia især står stærkt i Norge.

Kamp mod lavprismarkedet

I første omgang er det meningen at lade de tre kæder fortsætte side om side. Og det giver god mening, mener Kasper Lund Kirkegaard, der er analytiker i Danmarks Idrætsforbund, og har arbejdet i Idan som ekspert på fitnessområdet. Han vurderer, at især Fresh Fitness kan få en større udbredelse efter fusionen, fordi kæden kan dække et behov for fitnessprodukter i den billigere ende. 

"Fresh Fitness har det største vækstpotentiale i sammenlægningen, fordi det marked ikke er opdyrket i samme grad i Norge og Sverige, som det er tilfældet i Danmark," siger Kasper Lund Kirkegaard til epn.dk og peger på, at Fitness Worlds indtog på det danske marked var med til at udkonkurrere SATS, og at historien kan gentage sig uden for Danmark. Ifølge Tryghedsgruppens direktør er man opmærksom på udfordringen fra lavpriskoncepter. "Vi lærte meget af udviklingen i Danmark. Det er grunden til, at vi også har etableret Fresh Fitness i Norge og Sverige. Vi vil ind og tage den position på markederne, og vi tror, at vi står godt med de tre mærker, der supplerer hinanden," siger Jørn Wendel Andersen han til epn.dk. Aftalen giver Altor og andre aktionærer i Elixia-kæden 51 pct. af aktierne i det nye selskab Health & Fitness Nordic, mens TryghedsGruppen sætter sig på resten.

 
 
Læs TryghedsGruppens pressemeddelelse