Idan Artikel 09.01.2016

Sens Innovation: Plaster måler ældres aktivitetsniveau

Et plaster på låret skal hjælpe kommunerne med at aktivere de ældre. Via en app kommunikerer plasteret med sundhedsfagligt personale. Sens Innovation er klar til lancering i foråret 2016.

Skrevet af: Martin Hedal

'Wearables' er i løbe- og fitnessbranchen i voldsom vækst i form af armbånd, ure, pulsmålere mv. Virksomheden SHFT's nye system, der bl.a. kan måle watt, er et eksempel på dansk innovation på området, og nu følger to ingeniører i iværksættervirksomheden Sens Innovation op med et plaster, der kan måle accelerationer og dermed aktivitet hos blandt andre ældre. Plasteret kan derefter sende data direkte til sundhedsfagligt personale, som kan reagere på målingerne og effektivisere rehabiliteringsforløb mv.

"Inaktivitet er generelt et stort problem hos ældre. Blandt folk over 75 år er 33 pct. af kvinderne og 40 pct. af mændene fuldstændigt inaktive. Så vi tænkte, hvordan vi ud fra en teknologisk vinkel kunne hjælpe folk til at være mere aktive. Hvis bare de ældre bliver lidt mere aktive, så flytter vi det her område meget. Ikke bare i forhold til diabetes, men også med henblik på at kunne klare sig i eget hjem," forklarer en af stifterne af Sens Innovation, Kasper Lundberg Lykkegaard. Kan smides i skraldespandenSens Innovations plaster skal sidde nederst på lårmusklen tæt på knæet, så det fanger stort set al fysisk aktivitet. Fordelen ved plasteret er ifølge Kasper Lundberg Lykkegaard, at når man først har det på, skal man ikke tænke mere over det. For en dement eller en glemsom person er det svært at huske at tage eksempelvis et fitnessarmbånd på hver morgen. Samtidig er plasteret en effektiv 'sladrehank':

"Man får et objektivt mål i stedet for at spørge den ældre, hvor meget han eller hun har trænet på en uge. Hvis jeg blev spurgt, hvor aktiv jeg har været den seneste uge, så ville jeg nok ikke stå ved, at jeg ikke lige fik løbet den tur, jeg burde. Du kan næsten altid sætte uret efter, at folk lægger lidt ekstra til - især de meget lidt aktive," siger Kasper Lundberg Lykkegaard.

Plasteret kan smides i skraldespanden efterfølgende på grund af relativt lave omkostninger og den anvendte batteriteknologi. Sportsanalyser på sigtPlasteret og den tilknyttede app er i første omgang udviklet til kommunerne og sundhedssektoren, og Sens Innovation har store forventninger på det område både i Danmark og udlandet. Efter en grundig testfase, hvor forskere fra flere hospitaler er involveret, forventer plasterinnovatørerne at kunne lancere i Danmark i foråret 2016.

Kasper Lundberg Lykkegaard er ikke stødt på et lignende produkt på verdensmarkedet, og han ser flere andre muligheder i plasteret fremadrettet:

"Vi vil bygge en tolkning af metadata ind på sigt. Hvis man fx har 100, der er i en bestemt aldersgruppe med et ensartet sygdomsbillede, så kan man sammenligne dem med hinanden. På samme måde kunne man forestille sig på en virksomhed, at medarbejdere kunne sammenligne sig med hinanden i en periode. Derudover kan vi måle relativt præcis, om eksempelvis en fodboldspiller bliver udsat for kraftige stød og mængden af træningen. Dermed vil man kunne lave analyser på, om man træner optimalt, og hvornår en sportsudøver er udsat for de værste stød."

I første omgang er Sens Innovation dog i gang med at geare organisationen og økonomien til lanceringen i Danmark rettet mod kommunerne og de ældres aktivitetsniveau. 

Mere info

 
 

Artiklen om Sens Innovation er en del af Idan Forum-projektet ’Idrættens Innovatører’, der identificerer, analyserer og formidler historier om aktører, som nytænker idrætten. Læs mere om projektet.

Besøg Sens.dk