Idan Artikel 27.09.2011

Sidste udkald til Play the Game 2011

Play the Game 2011 nærmer sig med hastige skridt. Om knap end en uge står de første af 150 oplægsholdere klar til at sætte en række af verdensidrættens mest brændende temaer på dagsordenen på Deutsche Sporthochschule i Køln.

Skrevet af: Ditte Toft

Knapt var den sidste VM-rytter kørt over målstregen i Rudersdal, før begejstrede røster kunne fortælle vidt og bredt i medierne om et fantastisk VM i landevejscykling – stemningsmæssigt og organisatorisk. Men hvad sker der, når den sidste bande er taget ned, og rusen har lagt sig oven på en stor sportsevent? Hvad får nationen, idrætten og lokalområdet ud af at kaste penge efter store faciliteter og events og lægge utallige timers arbejde i at afholde et større internationalt idrætsarrangement? Spørgsmålet om arven efter de store megaevents er et af de spørgsmål, der bliver diskuteret gennemgribende på Play the Game-konferencen i Køln fra den 3.-6. oktober. Op til konferencen har Play the Game i samarbejde med sit internationale netværk samlet oplysninger om større stadions bygget i anledning af megaevents gennem det seneste årti. De første resultater offentliggøres i Køln, og samtidig vil den internationalt anerkendte sportsøkonom Stefan Szymanski se nærmere på effekten af store megaevents, ligesom den engelske stadionekspert Ian Nuttall ser nærmere på drømmene og realiteterne, når store idrætsfaciliteter bliver bygget i anledning af store events. Hvornår virker investeringerne – hvornår går det galt? Men events og faciliteter er blot ét af temaerne på Play the Game 2011, som bl.a. også går tæt på strategier for at give breddeidrætten bedre vilkår i verden, diskuterer nye anti-dopingstrategier og ikke mindst diskuterer bedre løsninger på problemerne med korruption, match-fixing og dårlig ledelse i international idræt.

På vej mod ændringer i sporten

På en særlig ’Change in sport day’ den 6. oktober tager konferencen fat på nogle af de helt store strukturelle problemer i international idræt. 

Play the Game har inviteret nogle af de ’whistleblowers’, som gennem de seneste år har bidraget til at belyse sportens problemer med korruption, bestikkelse og dårlig ledelse i idrætstoppen. Mød bl.a. journalisterne Andrew Jennings og Jens Weinreich. Men konferencen forsøger at tage diskussionerne et skridt videre. Som 2011’s afsløringer af skandaler i FIFA viser, er det ikke længere nogen hemmelighed, at der er problemer med ledelsen og korruption i idrætsverdenen. Derfor har Play the Game også inviteret en række prominente forskere og aktører fra idrætsverdenen til at tage diskussionen et skridt videre og lede efter løsninger på, hvordan idrætsverdenen forbedrer lederskabet i idrætten, hvordan der etableres en større gennemsigtighed i arbejdsgangene, og hvordan samarbejder mellem idrætsorganisationer og offentlige myndigheder kan styrkes. Til at tage de diskussioner op vil eksempelvis Anne Schwöbel fra Transparency International Schweiz og professor Jean-Loup Chappelet med hans indgående kendskab til IOC og internationale sportsorganisationer deltage. Men også personer med tæt tilknytning til de store internationale idrætsorganisationer vil deltage. Seniorrådgiver for Michel Platini i UEFA, William Gaillard, og Sepp Blatters tidligere højre hånd i FIFA, Jerome Champagne, holder oplæg og deltager i den efterfølgende debat.

Værdifulde netværk

Konferencen i Køln er den syvende i rækken, og mange deltagere vender tilbage til Play the Game igen og igen. 

Både den argentinske sportsredaktør og journalist Ezequil Fernándes Moores og ph.d. og forfatter Declan Hill er enige om, at Play the Game giver en unik mulighed for at møde kompetente folk fra idrætsverdenen og få brugbare internationale netværk, der kan bruges fagligt efterfølgende. Men også muligheden for at høre interessante diskussioner og oplæg fra kompetente oplægsholdere spiller en stor rolle for Declan Hill: ”Det er en ekstraordinær mulighed for at høre de bedste og mest indsigtsfulde personer på sportsområdet. Fordi der er et bredt udsnit af akademikere og journalister. Konferencen er sjældent kedelig, og emnerne, som bliver præsenteret, har kant og er kontroversielle, hvilket fører til spændende samtaler.”