Idan Artikel 03.08.2010

Skandale om matchfixing vokser

Arrangerede kampe, bestikkelse og manipuleret spil på fodbold indgår i en stor undersøgelse om matchfixing i Tyskland. Antallet af involverede kampe og personer vokser fortsat.

Skrevet af: Ditte Toft

Undersøgelse af 270 kampe og mere end 250 personer under mistanke for at være involveret i matchfixing. Sådan er den foreløbige status hos anklagemyndigheden i Bochum i Tyskland i det, der ifølge det europæiske fodboldforbund, UEFA, tegner til at blive den hidtil største matchfixingskandale i europæisk fodbold. Allerede siden sagen først blev annonceret sidste november, er den vokset fra oprindeligt 200 kampe og 200 personer til det nuværende omfang, og mistankerne om de mange uregelmæssigheder er ifølge anklagemyndighedens erklæring kun blevet yderligere underbygget undervejs i undersøgelsen. I dag anslår anklagemyndigheden, at et beløb svarende til mere end 10 mio. kr. er brugt til at bestikke bl.a. dommere og spillere. Samtidig har manipulerede spil indtjent det, der svarer til ca. 43 mio. kr. Pengebeløb, som forventes at stige yderligere, da undersøgelsen tyder på, at mange personer har taget del i at satse penge på kampene hos bookmakere rundt i hele Europa.

Snyd i mange lande

De fixede kampe begrænser sig ikke til Tyskland. Kampe i såvel en lang række europæiske lande som internationale kampe er under mistanke. 

Anklagemyndigheden mistænker på nuværende tidspunkt 33 internationale kampe for at være fixede, og ligakampe i ni forskellige lande er kommet under lup. Landene tæller bl.a. Belgien, Schweiz, Kroatien og Ungarn, mens Tyskland og Tyrkiet med henholdsvis 53 og 70 kampe har flest kampe under mistanke. Allerede nu venter en retssag mod otte personer i Tyskland, og en række anholdelser er foretaget i andre af de involverede lande, som den tyske anklagemyndighed samarbejder med. På grund af sagens omfang og kompleksitet er der dog stadig lang vej til, at undersøgelsen er afsluttet.