Idan Artikel 22.03.2012

Skuffelse oven på tabt ’kridtsag’

De store idrætsorganisationer frygter for konsekvenserne, efter at Højesteret gav Jammerbugt Kommune medhold i, at en lokal fodboldklub selv må stå for opkridtningen af sine fodboldbaner. Kommunen ser det som en sejr for det kommunale selvstyre.

Skrevet af: Søren Bang

En god dag for det decentrale kommunale selvstyre eller en skidt dag for den organiserede idræt? Meningerne er delte om Højesterets endelige punktum i den såkaldte kridtsag, der onsdag afgjorde, at Jammerbugt Kommune fulgte folkeoplysningsloven, da man efter kommunesammenlægningen overlod det til Jetsmark IF selv at opkridte stregerne på de kommunalt ejede fodboldbaner. Højesteret slår i dommen fast, at kommunen ifølge folkeoplysningsloven kun er forpligtet til at stille ledige kommunale udendørsanlæg til rådighed med den indretning og det udstyr, som anlægget allerede er forsynet med, og som er nødvendigt for, at anlægget kan fungere på samme måde, som når det bruges af kommunen. Da kommunen ikke selv opkridter banerne, når den bruger arealet til skoleidræt, er den heller ikke forpligtet til at gøre det for idrætsforeningen, selv om opkridtningen ifølge foreningen burde være omfattet af folkeoplysningslovens regel om, at udendørs faciliteter skal stilles til rådighed med ’fornødent udstyr’.

Frygter for konsekvenserne

Sagen har kørt gennem alle retsinstanser med støtte fra de store idrætsorganisationer, hvor man frygter for konsekvenserne i andre kommuner. 

”Vi kan vel både frygte og forvente, at resten af landets kommuner nu benytter anledningen til at afskaffe alle de lokale aftaler om opkridtning af baner. Det vil være en umiddelbar ulykke for fodboldklubberne. Men dertil kommer, at kommunerne vil se, om der også er andre områder, hvor de kan ophøre med at servicere. Vi vil derfor opfordre alle kommunalpolitikere til at slå koldt vand i blodet og finde praktiske løsninger,” siger DGI’s næstformand, Birgitte Nielsen i en fælles pressemeddelelse med DIF og Firmaidrætten. Omvendt er der i Jammerbugt Kommune, som har fået støtte af KL, tilfredshed med sagens udfald, som ifølge borgmester Mogens Gade viser, at der er en høj frihedsgrad for kommunerne til selv at prioritere, hvad man ønsker at lægge mest vægt på i støtten til det lokale fritidsarbejde. ”Ud over at det er en sejr for det kommunale selvstyre, er det også en sejr for Folkeoplysningsudvalget. Folkeoplysningsudvalget er sammensat bredt af repræsentanter fra foreningerne. Udvalget har ikke ønsket, at bruge penge på kridtstreger, det har Højesteret nu bekræftet som værende helt lovligt. I sidste ende er det en sejr for Jammerbugt Kommune,” som det hedder i kommunens pressemeddelelse. 

Læs mere om dommen

 
 
Højesterets dom

Idrætsorganisationernes pressemeddelelse

Jammerbugt Kommunes pressemeddelelse