Idan Artikel 09.02.2011

Sparta taber retssag om kvindeløb (opdateret)

Atletikklubben Sparta er dømt for at have krænket  ugebladet ALT for damernes varemærke, efter at samarbejdet med ugebladet ophørte i 2009. Sparta anker dommen.

Skrevet af: Søren Bang

Opdateret den 14. februar 2011 Det juridiske slagsmål om rettighederne til 'Alt for damernes Kvindeløb' i København endte med et nederlag til Sparta i Sø- og Handelsretten.Sparta skal betale en erstatning på 100.000 kr. plus 150.000 kr. i sagsomkostninger for at have krænket ALT for damernes varemærke ved bl.a. at henvise til 'ALT for damernes Kvindeløb' i en flyer udsendt umiddelbart efter bruddet i 2009. Samtidig blev Egmont-koncernen, der ejer Alt for damerne, frikendt at have stjålet Spartas koncept og goodwill ved at arrangere og markedsføre sit eget kvindeløb i 2010. Desuden slår dommen fast, at ALT for damerne havde lov til at bruge betegnelsen Kvindeløb, da begrebet er så udbredt, at ingen kan hævde eneret på ordet.Samarbejdet mellem de to parter blev afsluttet i efteråret 2009, da ALT for damerne krævede andel i Spartas overskud på cirka to mio. kr. Efterfølgende valgte ALT for damerne at arrangere sit eget løb i 2010, mens Sparta lavede et alternativt løb.

'Katastrofal dom' bliver anket

Alt for damerne hilser dommen velkommen, mens Danmarks Idræts-Forbund i en pressemeddelelse kalder den for katastrofal, fordi den ifølge DIF skaber usikkerhed for andre idrætsforeninger, der arrangerer motionsløb eller events med støtte fra en sponsor. 

”DIF mener, at rettighederne til eksempelvis et motionsløb ligger hos arrangøren, og en sponsor må og skal ikke kunne kopiere idrætsforeningens løb og samtidig tro, at alle rettigheder følger med,” siger Karl Christian Koch, der er direktør i DIF. Sparta har efterfølgende besluttet at anke Sø- og Handelsrettens dom, som man mener giver grønt lys for, at sponsorer på fjentlig vis kan overtage foreningsdrevne events og kanalisere overskuddet ind i kommercielle virksomheder."Vi ser på afgørelsen ikke bare ud fra Spartas synspunkt, men mener i lighed med DIF, at dommen også skaber stor usikkerhed for de mange andre idrætsforeninger, der arrangerer motionsløb eller andre events med en sponsor involveret. Derfor ser vi det som vores pligt for idrættens skyld at anke sagen," siger Spartas formand, Niels Jørgen Holdt, i en pressemeddelelse.

Læs mere