Idan Artikel 01.06.2008

Spillerlønninger sluger indtægter

Trods stigende indtægter har de store europæiske fodboldligaer problemer med at omsætte væksten til fremgang på bundlinjen. Tyskland er undtagelsen.

Skrevet af: Søren Bang

Den kraftige vækst fortsætter ufortrødent i de store europæiske fodboldligaer, viser Deloittes årlige rapport den økonomiske udvikling i professionel fodbold, 'Annual Review of Football Finance 2008'.

Med en vækst på seks procent nåede den samlede omsætning i de fem store fodboldlandes bedste rækker (England, Tyskland, Spanien, Italien og Frankrig) op på 7,1 mia. euro svarende til 53 mia. kroner i sæsonen 2006-2007. Lokomotivet i udviklingen er fortsat den engelske Premier League, som på blot et år har øget omsætningen med 11 procent og nu omsætter for 2,3 mia. euro eller 17 mia. kroner.

Dermed nærmer gabet ned til nummer to i hierarkiet, den tyske Bundesliga, sig en milliard euro. Tager man højde for det engelske punds lave kurs og fremskriver væksten, kan Premier League allerede i år blive dobbelt så stor målt på omsætningen i forhold til de øvrige konkurrenter. På ti år blot er Premier League dermed gået fra at være førende i Europa til at være klart i front.

Men ligesom man kan spore en polarisering mellem ligaerne, tegner det samme billede sig på klubniveau i Premier League, hvor de fire store klubber, Chelsea, Manchester United, Arsenal og Liverpool, stod for langt hovedparten af væksten.

Stigende lønpres

Polariseringen er en af skyggesiderne i professionel fodbold, fordi den på længere sigt kan trække spænding ud af sporten. Et andet latent problem er mange klubbers problemer med at skabe overskud på bundlinjen og dermed en stabil økonomi. Den særlige sportsøkonomiske logik indebærer, at klubberne ofte satser massivt på at styrke spillertrupperne for at kunne hævde sig i den sportslige konkurrence. Resultatet er kraftigt stigende udgifter på spillerlønninger.

Årets rapport fra Deloitte dokumenter endnu engang denne tendens. På blot et år er Premier League-klubbernes lønudgifter steget med 13 procent, og de samlede lønudbetalinger udgør nu 63 procent af omsætningen. Resultatet er et fald Premier League-klubbernes samlede overskud fra 162 mio. pund i 2005-06 til 95 mio. pund i 2006-07. En nedadgående trend, som Deloitte dog forventer, at bl.a. øgede fjernsynsindtægter vil rette op på i år.

Problemet med manglende balance i regnskaberne er langt mere presserende i den næstbedste engelske række, hvor klubberne kæmper hårdt om oprykning og sportslig overlevelse på længere sigt. Den skarpe konkurrence viser sig bl.a. ved, at 79 procent af klubbernes samlede indtægter bliver givet ud på lønninger.

Tysk fodbold på vej frem

En markant undtagelse fra reglen om, at øgede indtægter bliver spenderet på øgede spillerlønninger, er den tyske Bundesliga.

Ud af en indtægtsfremgang på 184 mio. euro blev blot 12 mio. euro anvendt på øgede spillerlønninger, og Bundesligaklubberne bruger samlet 45 procent af omsætningen på lønninger. Den laveste andel blandt de fem store ligaer. I det hele taget peger alle tal den rigtige vej for tysk fodbold.

Med en vækst på 15 procent i omsætningen, moderne stadions og det højeste gennemsnitlige publikumstal står tysk fodbold stærkt målt på økonomiske parametre. Udfordringen bliver at omsætte fremgangen til fodboldbanen, hvor de tyske klubber har præsteret relativt svagt i de europæiske turneringer. Her klarer de italienske klubber sig bedre.

Til gengæld er italiensk fodbold på flere andre områder europæisk fodbolds syge mand. Nedslidte stadioner, korruptionsskandaler med tvangsnedrykning og manglende publikumsinteresse har sendt italiensk fodbold ned på fjerdepladsen blandt de fem ligaer efter 2006-07-sæsonen.

Juventus' tilbagevenden til Serie A vil rette noget op på billedet, men den tidligere position som Europas næst stærkeste liga i økonomisk sammenhæng kan blive svær at genvinde. 

Indtægter i sæsonen 2006-2007 opgjort i mio. euro

Kilde: Deloitte, Annual Review of Football Finance 2008.

Læs mere

 
 
Hent det udførlige resume af rapporten på Deloittes hjemmeside: Annual Review of Football Finance 2008