Idan Artikel 25.07.2013

Spillet bag valget af IOC-præsident

I en analyse op til det kommende præsidentvalg til den Internationale Olympiske Komité, går den tyske undersøgende journalist, Jens Weinreich, tæt på dem, der reelt har magten i international idræt.

Skrevet af: Ditte Toft

Der er lagt op til et magtspil bag linjerne, når valget til IOC-præsident finder sted til september i Buenos Aires i Brasilien. Seks kandidater har meldt sig på banen: Thomas Bach fra Tyskland, Ng Ser Miang fra Singapore, Richard Carrion fra Puerto Rico, Wu Thing-kuo fra Taiwan, Denis Oswald fra Schweiz og Sergey Bubka fra Ukraine. Den tyske undersøgende journalist, Jens Weinreich, går i en analyse på playthegame.org tæt på det magtspil, som vil lede op til, at én af de seks kandidater kan sætte sig i præsidentstolen efter den nuværende præsident for den internationale olympiske komité, belgieren Jaques Rogge. I modsætning til traditionelle demokratiske valg, hvor kandidaterne åbent præsenterer deres politik, må ingen af kandidaterne ved IOC-valget melde deres politik ud og promovere deres standpunkter ud til offentligheden. Bag lukkede døre præsenterede de seks kandidater eksempelvis deres manifest ved en ekstraordinær IOC-session i Lausanne den 4. juli i år.

Personlige alliancer og nøgleaktører

Spillet handler ifølge Jens Weinreich derfor kun i mindre grad om officiel idrætspolitik og mere om at smede alliancer og personlige forbindelser, hvor bl.a. oliemagter som Rusland, Kuwait og Qatar spiller centrale roller bag kulisserne. 

Jens Weinreich stiller i sin analyse skarpt på nogle af de magtfulde mænd i kulisserne. Blandt disse er Ruslands præsident Vladimir Putin, som har forbindelser ind i idrætten, og som gerne promoverer sig selv, egne interesser og Rusland herigennem. Ligeledes trækker Sheik Ahmed Al-Sabah fra Kuwait i trådene, når de afgørende beslutninger i den internationale idrætsverden skal tages.

Favoritten Bach

Tyske Thomas Bach har gennem en periode været favorit til posten, men i korridorerne har snakken gået om modstand mod Thomas Bach. ’ABB’ har det heddet: Anyone But Bach. 

Samtidig har kritikken lydt mod, at endnu en europæer vil sætte sig på idrættens måske mest magtfulde post, så ABB er fulgt op af ABE – Anything But Europe. Her har særligt kandidaten Nge Ser Miang fra Singapore, som også er blandt favoritterne, talt for at få et nyt kontinent repræsenteret på topposten. Jens Weinreich forudser dog, at Thomas Bachs med sine stærke arabiske forbindelser til bl.a. Sheikh Ahmed Al-Sabah vil kunne overtage magten i den olympiske komité efter Jaques Rogge, når IOC vælger ny præsident til september.

Læs mere om IOC-præsidentvalget

 
 
Læs Jens Weinreichs analyse på Play the Games hjemmeside
Læs Jens Weinreichs første analyse af det kommende IOC-præsidentvalg