Idan Artikel 23.10.2007

Sportens nye arenaer - konference

Idan er medarrangør af stor konference den 27. november med fokus på idrættens store prestigebyggerier. Kæmpe interesse fra landets kommuner. 

Skrevet af: Redaktionen

Opdateret 21. november 2007

En række danske og internationale arena- og stadioneksperter bidrager med ny viden og konkrete erfaringer, når Idrættens Analyseinstitut den 27. november sammen med Lokale- og Anlægsfonden, Center for Idræt og Arkitektur og Sport Event Danmark (tidl. Idrætsfonden Danmark) arrangerer konferencen Sportens nye arenaer – feber eller forretning? på Kunstakademiets Arkitektskole på Holmen i København. Konferencen samler kæmpe interesse fra danske kommuner, idrætsorganisationer, arkitekter m.fl. Med næsten 200 tilmeldte pr. 21. november er tilmeldingen nu lukket.

Hent konferencens program:Program (opdat. 21/11)Programme in EnglishDeltagerliste (22/11)

Formålet med konferencen er at belyse såvel de økonomiske som de byplanmæssige og idrætslige aspekter af de store prestigebyggerier, som for tiden står på tegnebrættet mange steder i Danmark og nabolandene. Professionaliseringen af idrætten og underholdningsindustrien og behovet for samlende oplevelser driver byggeplanerne frem, men erfaringerne fra ind- og udland viser i høj grad, at der ofte er en regning, som skal betales, og en idrætslig hverdag, som skal hænge sammen, hvor dragende de prestigefyldte bygningsværker end måtte være. 

Baggrund og målgruppe

Konferencens titel ’Sportens nye arenaer – feber eller forretning?’ er valgt, netop fordi den aktuelle voldsomme fokus på store opvisningsanlæg i en lang række danske kommuner bygger på en blanding af angst for, at nabobyen kommer først, og oppustede forventninger til økonomien i sport og kultur på den ene side – og et reelt behov for moderne samlingspunkter og oplevelser inden for kultur og underholdning på den anden side.

Konferencen henvender sig til en bred palet af politikere, administratorer fra kommunernes idrætsafdelinger, arenaoperatører, bygherrer, medier, arkitekter, byplanlæggere, forskere, eventorganisationer, professionelle sportsklubber, idrætsorganisationer og andre med interesse for det største byggeboom i dansk idrætsbyggeri siden 1970’erne. 

Dansk byggeboom

Konferencen vil belyse de kommende års nationale satsning på faciliteter og events af international standard herhjemme som følge af regeringens handlingsplan for at tiltrække internationale sportsevents, lige som inviterede topledere fra Parken, Arena Nord og Ballerup Super Arena vil tale og debattere nogle af de praktiske aspekter af arenadrift i stor stil. Arenaverdenen er en hektisk verden, hvor kommercielle interesser, offentlige støtteordninger og det lokale foreningslivs interesser skal bøjes sammen til alles tilfredshed.

Idan er for tiden i fuld gang med at samle oplysninger om de senere års konkrete byggerier og planer i danske kommuner med topklubber i fodbold og håndbold. Resultatet af undersøgelsen vil sammen med resultaterne af Idans research om erfaringerne med dagligt brug og efterbrug af de store olympiske anlæg i Athen og Sydney samt fire større danske idrætsanlæg blive offentliggjort på konferencen samt i et nyhedsbrev, der udkommer den 28. november. 

Internationalt udblik

Blandt hovedtalerne på konferencen bliver briten Ian Nuttall, der er grundlægger af branchebladene Stadia og Auditoria (teater og koncerthuse) og en af medstifterne af ’European Venue Management Institute’, som arbejder på at uddanne personale, klubber og sportsforbund i fremtidens skærpede krav til operatører og bygherrer af store idrætsanlæg til topsport og kultur.Ligeledes på talerlisten er en repræsentant for et af verdens absolut førende sportsarkitekturfirmaer, HOK Sport, der senest stod bag Arsenals hjemmebane Emirates Stadium i London. HOK Sport vil tale om brugen af store sportsfaciliteter som led i byudvikling og kvartersløft. Repræsentanten for HOK Sport, arkitekten Nicholas Reynolds, har senest været projektleder for den nye O2 Arena i Londons tidligere Millenium Dome samt ombygningen af Wembley og et arenaprojekt i Bristol. Foruden et godt overblik over situationen på det danske arena- og stadionmarked lægger konferencen således også op til et solidt internationalt udblik. 

Opløgsholdere - mød:

 • Ian Nuttall, medstifter af European Venue Management Institute
 • Nicholas Reynolds, arkitekt, HOK Sport, verdens måske førende sportsarkitekturfirma
 • Dan Hammer, kommerciel direktør i Parken Sport & Entertainment
 • Hans Toft, borgmester og formand for Elitefacilitetsudvalget
 • Ulrik Boss, direktør for Eventforce A/S
 • Claus Pedersen, direktør for Arena Nord
 • Lars Lundov, direktør for Sport Event Danmark
 • Annette Walter, seniorprojektleder og økonom, Cowi A/S
 • Christian Duus, DGI Huse & Haller
 • René Kural, arkitekt og leder af Center for Idræt og Arkitektur
 • Søren Bang og Ulrik Almlund, forfattere til bogen ’Idrættens største Arenaer – fra OL til hverdag’

Programmet opdateres løbende her på siden. 

Besøg Operahuset

Konferencen afsluttes (separat tilmelding nødvendig) med besøg i Operahuset, som er nabo til Kunstakademiets Arkitektskole. Deltagerne får her et foredrag om et af verdens mest moderne kulturbyggerier og mulighed for at deltage i en tre retters netværksmiddag i arkitekten Henning Larsens fascinerende bygningsværk.

Udstilling af arenaprojekter

Sideløbende med Konferencen og seminaret sørger Center for Idræt og Arkitektur for at give konkret inspiration om udviklingen på arenaområdet. Udstillingen ’Feber– sportens nye arenaer’ i samme bygning som konferencen, viser modeller, tegninger og planer over en række forskellige multiarenaprojekter under opgørelse eller planlægning i Danmark og Sydsverige.Udstillingen viser desuden de nyeste eksempler på sportsarkitektur fra udlandet, blandt andet projekter fra verdens største sportsarkitekturfirma HOK Sport samt vinderprojekter fra IOC/IAKS Award 2007. Udstillingen viser ligeledes udvalgte studie- og afgangsprojekter, som beskæftiger sig med idrætsbyggeri på en ny og innovativ måde. Udstillingen løber i perioden 23. november til 13. december (kl. 12-18)

Ekstraseminar for operatører og bygherrer

Allerede dagen før konferencen, altså den 26. november, arrangerer Idan sammen med European Venue Management Institute et specialiseret heldagsseminar for operatører og bygherrer af store arena- og stadionanlæg med specifik fokus på finansiering, drift og markedsføring af idrættens allerstørste arenaer.Stadioneksperten Ian Nuttall har til dette seminar sammensat et panel af internationale eksperter fra førende europæiske sportsvirksomheder med specifik indsigt og erfaring i at optimere driften og de kommercielle aspekter af idrættens største arenaer.

Her får deltagerne mulighed for i en snæver kreds at lære om og debattere emner omkring drift, finansiering, markedsføring og optimering af store arena- og stadionanlæg. Programmet for ekstraseminaret omfatter gæsteundervisning af direktøren for Color Line Arena i Hamburg, Uwe Frommhold, direktoren for sport og entertainment hos den finske arkitekt- og entreprenørkoncern Evata, der for tiden byger Malmö Arena og tidligere har bygget en lang række store arenaer (bl.a. Color Line Arena), samt senior vice president Rob Hallett fra en af verdens største underholdningskoncerner AEG Live.

Moderator for seminaret er arena - og kulturbyggerieksperten Ian Nuttall, der har grundlagt fagbladene Stadia og Auditoria og er medstifter af European Venue Management Institute.

Deltagerpris for ekstraseminaret kr. 2800,00 inkl. deltagelse, forplejning og kursusmateriale. Kun få pladser.

Der undervises på engelsk - som klasseundervisning.

Tilmelding senest den 13. november.

Praktiske oplysninger - konference den 27. november

Sted: Kunstakademiets Arkitektskole, auditoriet, indgang J, Danneskiold-Samsøes Allé 53 (Holmen), København.

Tid: Tirsdag, den 27. november kl. 09.45 (registrering fra kl. 9.00)

Arrangører: Center for Idræt og Arkitektur, Lokale- og Anlægsfonden, Idrættens Analyseinstitut og Sport Event Danmark. Konference og udstilling er støttet økonomisk af Kulturministeriet og Sport Arena.

Tilmelding: Tilmelding er nu lukket. Henvendelser vedr. konferencen til Henrik H. Brandt.

Pris: Kr. 895,-. Studerende ved videregående uddannelser, kr. 195,-

Prisen inkluderer konferencedeltagelse, konferencematerialer, bogen ’Idrættens største arenaer – fra fest til hverdag’, morgenkaffe, frokost samt formiddagskaffe- og reception.

Konferencemiddag: Afholdes fra kl. 18.00 i Den kgl. Opera på Holmen. Kun for forhåndstilmeldte deltagere. Prisen kr. 595,00 inkluderer et kort foredrag om  bygningen, 12 retters buffet samt max 1/2 fl. vin pr. deltager. Tilmelding er nu lukket.

Yderligere information: Direktør Henrik H. Brandt, Idrættens Analyseinstitut, Danmark, tlf. +45 3266 1030

Sted:

Kunstakademiets Arkitektskole 'Det røde hus', indgang Q, Danneskiold-Samsøes Allé 53 (Holmen) København.

Tid: Mandag, den 26. november kl. 09.30-17.00

Arrangører: Idrættens Analyseinstitut og European Venue Management Institute

Tilmelding: Tilmeld dig hos Henrik H. Brandt. Max. 25 deltagere. Der er stadig to ledige pladser.

Pris:

Ian Nuttall, Hannu Helkiö, Uwe Frommhold og Rob Hallet Kr. 2800,- Få pladser. Prisen inkluderer deltagelse, forplejning og kursusmaterialer. Der undervises på engelsk.

Yderligere information

: Direktør Henrik H. Brandt, Idrættens Analyseinstitut, Danmark, tlf. +45 3266 1030