Idan Artikel 04.05.2011

Stor medlemsfremgang i DGI

For første gang runder DGI 1,5 mio. medlemmer takket være stor fremgang blandt især kvinderne.

Skrevet af: Søren Bang

Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger havde sidste år en fremgang på ikke mindre end 54.233 medlemmer og sætter i 2010 ny medlemsrekord med i alt 1.524.417 medlemmer. Det er i høj grad kvinderne, som står for fremgangen. 46.000 flere kvindelige medlemmer er det blevet til på et år, mens der blot er kommet 8.000 flere mænd ind i organisationen. Det er da også en kvindedomineret idrætsgren som gymnastik, der med en fremgang på cirka 25.000 står for den mest markante idrætslige fremgang. En fremgang, som ifølge DGI’s formand Søren Møller bl.a. skyldes gymnastikforeningernes evne til at tilbyde moderne og varierede træningsformer. Men også de foreningsdrevne motionscentre klarer sig fint med en fremgang på 8.026 medlemmer til i alt 79.178. Siden 2006 er medlemstallet næsten fordoblet. ”Det er helt naturligt, at man som medlem af en idrætsforening også har mulighed for at træne i foreningens eget motionscenter – hvad enten det handler om spinning eller vægttræning. Det er sammen med fx løb og cykling blandt de idrætsaktiviteter, der bliver mere og mere efterspurgt. Det er idrætsforeningerne opmærksomme på, og de reagerer på udviklingen,” siger DGI’s formand, Søren Møller, på organisationens hjemmeside. Træning i motionscenter er da også blevet den sjettestørste aktivitet under DGI kun overgået af gymnastik, fodbold, svømning, badminton og håndbold i nævnte rækkefølge. Men også svømning, fodbold, motion og friluftsliv har haft et godt år, mens badminton, håndbold og dans/musik står for den største tilbagegang i 2010.

Nærmer sig DIF

DGI’s og Danmarks Idræts-Forbunds (DIF) medlemstal er for første gang sammenlignelige, da DIF ligesom DGI nu opgør, hvor mange medlemmer foreningerne har haft hen over hele året frem for på en bestemt skæringsdato som ved tidligere DIF-opgørelser.

DIF havde i 2010 en fremgang på ikke mindre end 77.924 medlemmer i forhold til 2009 og nåede i alt 1.720.640 medlemmer. Men fremgangen skyldes i høj grad den nye opgørelsesmetode, og med DGI’s mere regulære medlemsvækst haler organisationen ind på DIF. I øvrigt viser DIF’s seneste medlemsopgørelse også en stor vækst for gymnastik, fodbold og svømning på linje med tendensen i DGI. Også firmaidrætten har godt fat i de nye idrætstendenser ifølge de seneste medlemstal. Dansk Firmaidrætsforbund havde i 2010 en medlemsfremgang på fire pct. til nu 321.000 medlemmer. Den store højdespringer var Zumba, der alene tiltrak 8000 nye medlemmer. Firmaidrætten havde medlemstilbagegang i 2009, men har nu fået bremset tilbagegangen i de traditionelle idrætsgrene.