Idan Artikel 15.05.2006

Stor rokade i toppen af DIF

Niels Nygaard vandt overbevisende kampvalget mod den siddende næstformand på DIF's årsmøde. Samtidig kom DBU's formand ind i bestyrelsen.

Skrevet af: Søren Bang

Med stemmerne 81 mod 52 blev det hidtidige medlem af bestyrelsen Niels Nygaard en klar vinder af kampvalget om næstformandsposten i Danmarks Idræts-Forbund på forbundets årsmøde lørdag eftermiddag i Brøndby.

Dermed er DIF's næstformand gennem 14 år, Gert Nielsen, helt ude af bestyrelsesarbejdet, som han har taget del i siden 1987. Han fortsætter dog i Team Danmarks bestyrelse, hvortil han er udpeget af kulturministeren.

Niels Nygaard, der er 53 år, var i seks år formand for Dansk Atletik Forbund, inden han i 1992 kom ind i DIF's bestyrelse. Med valget som næstformand ligner Niels Nygaard nu en seriøs kandidat til at overtage Kai Holms formandsstol om et år. På årsmødet bebudede Kai Holm således, at han ikke ønsker genvalg, når hans valgperiode udløber i foråret 2007. I stedet vil han koncentrere sig om sit internationale arbejde i blandt andet IOC.

Flere udskiftninger

Opbakningen til Niels Nygaard blev understreget med valgene af DBU's formand, Allan Hansen, og Niels-Christian Levin Hansen, formand for Dansk Faldskærms Union, til DIF's nye bestyrelse.

Begge gav på talerstolen deres direkte opbakning til Niels Nygaards kandidatur. Allan Hansen fik 120 stemmer, Niels-Christian Levin Hansen 75 stemmer, mens det siddende bestyrelsesmedlem, Arne Madsen, måtte nøjes med 65 stemmer og derfor ikke opnåede genvalg.

Preben Staun og H.C. Hansen havde ingen modkandidater til de særlige bestyrelsesposter som henholdvis formand for breddeidrætsudvalget og politisk økonomiansvarlig.

Signal om mistillid

Dermed lykkedes det ikke den siddende bestyrelse at få nogen af sine indstillede kandidater valgt til bestyrelsen i en egentlig valghandling, selv om flere bestyrelsesmedlemmer og forbundsrepræsentanter i meget direkte vendinger anbefalede Gert Nielsen og efterlyste konkrete politiske grunde til at vælte ham.

Skarpest var Else Trangbæk fra bestyrelsen, der ikke mente, at valget var værdigt. Hun hæftede sig bl.a. ved, at årsmødet forinden havde behandlet formandens beretning og et nyt politisk program frem til 2010 uden større debat.

"Alligevel overvejer I at dømme ham ude. Jeg kan ikke andet end opfatte det som en mistillid til hele bestyrelsen," sagde hun i sin anbefalingstale, mens andre repræsentanter mente, at Niels Nygaards sene kandidatur ikke vidnede om loyalitet i forhold til resten af bestyrelsen.

Skal knytte forbund sammen

Omvendt fremhævede Niels-Christian Levin Hansen, at Niels Nygaard bedre vil kunne knytte de store og de små forbund sammen i DIF, ligesom flere repræsentanter fremhævede den nye næstformands evne til at skabe politiske netværk.

Netop en stærk opbakning fra en usædvanlig alliance af meget store og små forbund var da også med til at sikre Niels Nygaard den overbevisende sejr.

Flere af mindre forbund, bl.a. faldskærmsunionen, er blevet ramt af Team Danmarks nye støttekoncept, som Gert Nielsen har været med til at gennemføre som medlem af Team Danmarks bestyrelse, ligesom en række forbund ikke lægger skjul på, at næstformandsvalget også var en anledning til at sende et signal om fornyelse til DIF's øverste top, herunder Kai Holm.

På den baggrund måtte Preben Staun på talerstolen slå fast 'med syvtommersøm', at bestyrelsens indstilling af Gert Nielsen ikke kun var Kai Holms ønske.

"Jeg er ikke 'lakai' - og det er resten af bestyrelsen heller ikke," sagde Preben Staun, det også advarede mod at lade utilfredshed med Team Danmark afspejle sig i valget. Uden det store held, hvis man kan dømme på valgresultatet.

Tre pejlemærker

Selv satte Niels Nygaard tre pejlemærker for sit kommende arbejde:

  1. Han vil indlede et tættere samarbejde med DGI, der skal øge tilliden organisationerne imellem og om muligt føre til en fusion af de to store idrætsorganisationer.
  2. Han vil arbejde for, at der skabes flere ressourcer til Team Danmark og eliten. Det skal bl.a. ske gennem det nye fælles marketingselskab, som årsmødet gav DIF og Team Danmark grønt lys til at arbejde videre med.
  3. Endelig vil han prioritere IOC's kongres og sesssion, som DIF er vært for i 2009, og sikre et tæt samarbejde med Idrætsfonden Danmark, hvor han beklæder formandsposten.

Dertil kommer en række politiske satsninger, som der var bred enighed om på årsmødet. Bl.a. vil DIF arbejde på at få flere danskere ind på ledende poster i de internationale idrætsorganisationer, skabe bedre tilbud til de unge i foreningerne og indlede et tæt samarbejde med de nye kommuner.