Idan Artikel 01.02.2017

Streetmekkaer på vej i Aalborg og Viborg

En gammel betonhal på Eternitten i Aalborg og den gamle Vestashal i Viborg bliver nu transformeret om til åbne og mangfoldige bygninger for gadeidræt og streetkultur.

Skrevet af: Jonna Toft

Det ligger nu fast, hvordan to gamle, skrammede haller i Viborg og Aalborg kan blive til rå, men inspirerende rammer for streetidræt. Det sker i projektet GAME Streetmekka, hvor de to haller sammen med en i Esbjerg skal være pejlemærker for nye facilitetstyper til streetkultur og gadeidræt.

I Aalborg er der valgt et projekt, hvor en del af de eksisterende strukturer og facader bevares med få indgreb og tilføjelser, som giver nye anvendelsesmuligheder og et stærkt signal om streetkulturens indtog i de gamle haller.

Blandt andet skal en eksisterende kran være tilgængelig som lounge-område med udsigt, ligesom den kan bruges til ophæng og som rumdeler.

I hallen bliver der plads til dans, street art, parkour, bouldering, street basket, street fodbold, street food, hænge-ud lounge og meget mere. Totalentrepriseteamet ledes af Pallisgaard med JAJA som arkitekter og MOE som ingeniører.

Sved og gadekunst i Viborg

I Viborg udmærker det vindende projekt sig ved at skabe særligt gode rammer for street art på facader og indenfor. For eksempel lyskunst og animation, som der er et levende miljø omkring i byen. Det har haft høj prioritet at bygge bro mellem bevægelse og kultur.

"Vinderprojektet vil fusionere kultur og idræt, så GAME Streetmekka i Viborg bliver landets første facilitet, der formår at skabe optimale forhold for en række forskellige udøvere af street art. De mange nye muligheder vil også kunne tiltrække helt nye brugergrupper til gadekulturen. GAME Streetmekka i Viborg bliver dermed det første sted i Danmark, hvor der for alvor satses på at skabe et street art-miljø i verdensklasse," siger Esben Danielsen, direktør for Lokale- og Anlægsfonden, i en pressemeddelelse.

I den tidligere Vestashal bliver der store, anvendelige arealer til trial, parkour, dans, bouldering, street basket og street fodbold, ligesom der bliver et skate-areal i den opvarmede del af hallen. Sammen med de udendørs, overdækkede skate-arealer giver det unikke muligheder for udnyttelse nærmest hele døgnet og i al slags vejr.

Arkitektfirmaet EFFEKT og totalentreprenør Thomas Andersen A/S med Rambøll som ingeniører står for projektet.

Læs mere