Idan Artikel 14.08.2018

Strid om retten til at organisere stand-up paddle spidser til

Kampen om stand-up paddle (SUP) har nået et nyt højdepunkt, efter at en sportsdomstol i Portugal har tvunget det internationale kano-og kajakforbund til at aflyse sit første VM i SUP.

Skrevet af: Søren Bang Stine Alvad

Den internationale juridiske kamp om, hvem der har ret til at organisere og regulere stand-up paddle fortsætter med uformindsket kraft, efter at en portugisisk sportsdomstol har afgjort, at det lokale kano- og kajakforbund – på vegne af det internationale forbund, ICF – ikke må afvikle det planlagte VM i landet senere på måneden.

Domstolen lægger efter en høring til grund, at det er det portugisiske surf-forbund, ikke kano-og kajakforbundet, som har eksklusivretten til sporten i Portugal med de særlige rettigheder, som det giver i forhold til at organisere officielle konkurrencer ifølge portugisisk lov.

Som konsekvens har ICF nu aflyst sit første VM i SUP, der skulle have ligget i forlængelse af verdensmesterskaberne i de traditionelle kano- og kajakdiscipliner. Små 200 udøvere bliver ifølge ICF berørt af aflysningen.

Sagen er det seneste kapitel i en langvarig strid om retten til den unge, men voksende idrætsgren, som det Internationale Surfingforbund, ISA, mener, at det internationale kano- og kajakforbund forsøger at overtage på fjendtlig vis. Afgørelsen bliver derfor hilst velkommen i ISA i en udtalelse.

“Den bekræfter og styrker vores position som organisation for stand-up paddle. Desuden understreger afgørelsen vigtigheden af at have eksklusivret inden for international idræt,” siger ISA’s formand, Fernando Aguerre.

Han forudsiger, at afgørelsen vil få betydning for den internationale strid om retten til at organisere sporten, som er endt hos den internationale sportsdomstol, CAS, da det ikke er lykkedes for ISA og ICF at finde et kompromis om retten til at organisere sporten.

ICF har dog ikke opgivet at finde en anden vært for sit VM og afviser ISA’s påstand om, at et enkelt forbund kan have eneret på en bestemt sport.

”Vi er glade for at kunne give CAS mulighed for at afgøre spørgsmålet, hvorvidt ISA juridisk har eneret til at kontrollere SUP,” hedder det i en udtalelse fra det internationale kano- og kajakforbund.

Læs mere

 
 
Læs udtalelsen fra ISA.

Læs om sagen på Dansk Surf & Rafting Forbunds hjemmeside.

Læs ICF’s kommentarer til afgørelsen og VM-aflysningen.