Idan Artikel 13.09.2016

Sundhed på dagsordenen

Grønlandsk idræt vil spille en langt større rolle for folkesundhed og trivsel, end tilfældet er i dag. Nye partnerskaber og muligheder tegnede sig på konferencen ’Fremtidens idræt i Grønland’.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

Konturerne af nye samarbejder om folkesundhed og trivsel mellem den organiserede idræt i Grønland, myndigheder og andre institutioner tegnede sig på konferencen ’Fremtidens idræt i Grønland’ i Nuuk, den 17.-19. august.

Idræt er den største organiserede folkebevægelse i Grønland, og Grønlands Idrætsforbund signalerede med konferencens brede invitationsliste og program en vilje til at tænke langt bredere end blot det traditionelle idrætsliv i fremtidens indsatser. Signalet blev taget vel imod af de inviterede repræsentanter for eksempelvis skole, sundhed og lokale myndigheder.

Klarest blev dette udtrykt af læge og formand for Grønlands Ernærings- og Motionsråd, Gert Mulvad:

”Det er sjældent, jeg har oplevet en konference, hvor man oplever så mange positive ressourcer, som jeg har oplevet her. I skal være rigtig meget opmærksomme på, at I leverer så meget ind i dette samfund over hele landet med det, I gør; med de frivillige, der træner børnene i alle bygderne osv. Det initiativ med at skabe ’idræt for alle’, I lægger op til her, erså betydningsfuldt for det grønlandske samfund,” sagde Gert Muldvad, da han på konferencens sidste dag indledte en session om idræt og sundhed.

Flere fisk og mere fysisk aktivitet skal på bordet

I sit oplæg gennemgik Gert Mulvad de grønlandske kost- og motionsråd, der grundlæggende ikke adskiller sig fra de danske.

Grønlænderne spiser dog langt mindre af landets egen sunde kostressourcer, end de burde. Ikke mindst af fiskene, der nærmest står i kø for at blive hevet op på de grønlandske middagsborde fra elve og fjorde. Samtidig er der også hos grønlandske børn en stigende tendens til overvægt og fysisk inaktivitet. De grønlandske børn er ikke mindre fysisk aktive end de danske, men både børn og voksne i Grønland dyrker langt mindre idræt, herunder foreningsidræt, end man ser i Danmark.

Grønlands Idrætsforbunds nye strategi om idræt for alle og forbundets initiativ til en idrætskonference, der for første gang nogensinde samlede såvel idrætten som kommuner og sundhedsmyndigheder, fik da også en god modtagelse. Idræt kan ifølge mange konferencedeltagere bruges mere offensivt som redskab til mere fysisk aktivitet og som budbringer for sundhedsrelaterede budskaber.

Fodbold i skolerne

Helt konkret havde DBU som partner for konferencen et tilbud med i bagagen om at udrulle det fodboldrelaterede sundhedskoncept og undervisningsprogram ’FIFA 11 for Health’ i de grønlandske skoler. Professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet har gennem en lang række forskningsprojekter i fodbold dokumenteret fodboldens gunstige sundhedseffekter. Med støtte fra FIFA har forskerne udviklet et 12 ugers skolekoncept, der både træner børnene på fysiske parametre gennem boldspil og indeholder undervisningselementer om kost og generel sundhedsadfærd.

Med FIFA-midler i ryggen kunne Peter Krustrup og DBU helt konkret tilbyde de grønlandske skoler, som ofte er meget små med begrænsede ressourcer, at udrulle projektet med gratis efteruddannelse, rekvisitter og undervisningsmaterialer. Tilbuddet udløste omgående en invitation til besøg hos Nivi Olsen fra Demokraterne, der er Naalakkersuisoq (minister) for uddannelse, kultur, forskning og kirke.

På samme vis var projekter som Headspace, der arbejder med mental sundhed hos unge, samt tiltag i forhold til idræt på børneinstitutionerne repræsenteret på konferencen, hvor Grønlands Idrætsforbund stillede sig til rådighed for det omgivende samfund som mere synlig koordinator og samarbejdspartner. 

Se videointerview fra konferencen med Direktør Trine Hammershøy fra Det Sociale Netværk/Headspace

Den afsluttende konklusion efter de tre konferencedage hos Grønlands Idrætsforbunds generalsekretær, Carsten Olsen, var entydigt, at initiativet blev taget varmt imod af den brede skare af interessenter, som deltog i konferencen.

”Vi er en masse, der kan gøre en forskel, og det er vi på vej til at gøre, fordi vi kan bidrage til at skabe sundhed såvel mentalt som fysisk i samfundet. Det vigtige er, at vi gør det sammen, og vi gør det på tværs. Det glæder vi os rigtig meget til, sagde generalsekretær Carsten Olsen i sine afsluttende bemærkninger til konferencen.

Carsten Olsen 500X283Foto: Idrættens Analyseinstitut. Carsten Olsen.

Læs mere

 
 
Hør lydklip og download præsentationer fra konferencen her
Download rapporten 'Idræt i Grønland'Se videointerview med Direktør Trine Hammershøy fra Det sociale Netværk/HeadspaceLæs Grønlands Idrætsforbunds opsummerende pressemeddelelse efter konferencen