Idan Artikel 15.04.2006

Sundhedspolitik påvirker idrætten

Kommunernes Landsforening opfordrer de nye kommuner til at vedtage en sundhedspolitik, der blandt andet har stor fokus på motion.

Skrevet af: Søren Bang

Kommunernes Landsforening (KL) opfordrer i en officiel leder landets nye kommuner til at vedtage en sundhedspolitik, der har kost, rygning, alkohol og motion som nøgleord.

Kommunalreformen stiller krav til kommunerne om at varetage nye sundhedsopgaver og medfinansiere hospitalsvæsenet. Derfor vil der uundgåeligt opstå behov for nye formaliserede partnerskaber med blandt andet fokus på områder som forebyggelse, genoptræning og fysisk aktivitet – områder, der klart vil bringe idrætsrelaterede partnere mere i spil i forhold til de nye kommuner.

Det er netop nogle af disse områder, som Idan tager under behandling på konferencen ”Brændpunkter i fremtidens lokale idrætspolitik” i Odense den 20.-21. april.

Konferencen vil blandt andet bringe ny viden i spil om den kommercielle fitness-sektors muligheder for at engagere sig i sundhedsrettede opgaver, lige som idrætsforeningernes rolle og muligheder som partner i forebyggende og sundhedsrelaterede samarbejder med kommunerne kommer under grundig behandling fra flere vinkler.

Krav om dokumentation

 KL’s leder understreger indirekte, at kampen om at få opgaverne inden for genoptræning, fysisk aktivitet og motion ikke nødvendigvis bliver nem at vinde for idrætsforeninger og fitness-centre. For kommunerne vil fremover kræve dokumentation for, at den leverede vare også har effekt.

”Udvælgelsen af indsatsområder til sundhedspolitikken bør ske på så godt et vidensgrundlag som muligt. Og indsatserne bør først og fremmest iværksættes der, hvor der er evidens for, at de virker – på kortere eller længere sigt,” hedder det i KL’s leder.