Idan Artikel 04.06.2007

Sydkorea svag favorit til vinter-OL

IOC har offentliggjort sin evaluering af de tre kandidatbyer til vinter-OL i 2014. Samtidig begynder feltet til sommer-OL i 2016 at tegne sig.

Skrevet af: Søren Bang

Den internationale olympiske komité, IOC, har offentliggjort sin evaluering af de tre kandidater til værtskabet for vinterlegene i 2014: Østrigske Salzburg, russiske Sochi og sydkoreanske PyeongChang. I rapporten vurderer IOC kandidatbyernes overordnede koncepter og detaljerede planer for afviklingen af legene. Alle tre byer får ros for deres overordnede koncepter. Alligevel må PyeongChang betegnes som svag favorit bedømt på evalueringen. Det koreanske vintersportscentrum, som var meget tæt på at blive vært for vinter-OL i 2010, får kun få og små anmærkninger i karakterbogen, mens billedet er lidt mere broget for Sochi og Salzburg.

Flere kritikpunkter

Om Sochi, som ligger ved foden af Kaukasus ud mod Sorte Havet, bemærker IOC's evalueringskommission, at russerne forudsætter meget store og krævende investeringer i infrastruktur, som vil kræve nøje overvågning. 

Lidt flere problemer er der i Salzburgs bud, som IOC mener undervurderer udgifterne til bl.a. sikkerhed, ligesom hotelkapaciteten og de nødvendige garantier kun delvist lever op til de formelle krav. Desuden er den folkelige opbakning til OL lav. Blot 42 procent af byens borgere støtter ansøgningen – næsten halvt så mange som i Sochi. Til gengæld betegner IOC Salzburgs ungdomsorienterede koncept som værende 'fremragende', mens Sochis er 'meget godt'.

Afgørelse med politiske undertoner

IOC træffer sit endelige valg den 4. juli i Guatemala gennem hemmelige afstemningsrunder, hvor de enkelte IOC-medlemmers personlige sympatier og politiske overvejelser ofte vejer lige så tungt som de tekniske overvejelser. 

I den forbindelse kan det blive et alvorligt problem for Salzburg, at IOC netop har idømt den østrigske olympiske komité en økonomisk sanktion på en million dollars for sin egen og det østrigske skiforbunds manglende vilje til at rydde op efter den østrigske bloddopingskandale under OL i Torino.

Feltet tegner sig til OL i 2016

Samtidig med at afgørelsen om vinter-Ol nærmer sig, begynder konturerne af ansøgerfeltet til sommer-OL i 2016 at tegne sig.

Madrid har netop meldt officielt ud, at man er klar til at søge igen, efter at den spanske hovedstad klarede sig overraskende godt i opløbet om OL i 2012, der gik til London. Ud over Madrid ventes Chicago, Tokyo, Rio de Janeiro og måske Prag at være blandt bejlerne, når IOC's anmeldelsesfrist udløber den 13. september i år. Dertil kommer en række mulige ansøgerbyer, som der stadig hersker usikkerhed om.

Værtskabet for OL i 2016 bliver afgjort på IOC's session om to år i København.