Idan Artikel 15.12.2005

Team Danmark kategoriserer store anlæg

Danmark har anlæg, som kan huse VM-arrangementer inden for 25 idrætsgrene. Blandt andet idrætsgymnastik, som afholdes i Århus til næste år. Det viser Team Danmarks notat om fremtidens nationale anlæg.

Skrevet af: Søren Bang

Ganske vist kommer VM i idrætsgymnastik til Århus i 2006. Men Danmark savner anlæg, som kan huse VM-arangementer i en række andre store idrætsgrene, herunder fodbold og svømning.

Det fremgår af et Team Danmark-notat om fremtidens nationale anlæg, som organisationen nu har offentliggjort i sin helhed.

I samarbejde med COWI Consult og DIF's specialforbund har Team Danmark gennemført en omfattende kortlægning af de opvisningsanlæg, der kan komme i betragtning til store internationale mesterskaber på dansk grund. Ud fra kravene i de enkelte idrætsgrene er anlæggene herefter opdelt i tre kategorier: A, B og C.

Kortlægningen viser, at Danmark har opvisningsanlæg, der her og nu vil kunne huse internationale mesterskaber i 25 idrætsgrene (se boks) på et VM-niveau. Disse anlæg er indplaceret i kategori A og er dermed også blandt kandidaterne til at få status af ’nationale anlæg’.  

Udvælgelse af anlæg

Netop udpegningen af mulige nationale anlæg er notatets vigtigste ærinde. Ifølge Team Danmark er tiden ved at løbe fra kommunerne som de hovedansvarlige for landets største anlæg, fordi kravene til VM-faciliteter bliver stadigt højere.

Som modsvar arbejder Team Danmark derfor med den mulighed, at kommuner, stat og eventuelle kommercielle partnere påtager sig ansvaret for etableringen og driften af en række 'nationale anlæg'. Team Danmark vil i første omgang indlede en dialog med Kulturministeriet og Danmarks Idræts-Forbund om den videre proces.

Også mangler på de store anlæg

 Opdelingen i de tre kategorier bygger på en lang række faktorer, der spænder lige fra de internationale forbunds krav til konkurrence- og publikumsforhold til antallet af P-pladser.

Mens anlæg i kategori A er klar til de helt store arrangementer, indebærer en indplacering i kategori B, at der skal foretages om- og tilbygninger. Anlæg i kategori C kan ikke opgraderes til det højeste niveau inden for den nærmeste fremtid.

I øvrigt viser opgørelsen, at selv nye og landskendte anlæg ikke lever op til VM-kravene i en række idrætsgrene.

Det gælder f.eks. arenaen i Århus, som er vært for VM i idrætsgymnastik i 2006, men ikke opfylder kravene til et VM i herrehåndbold. Et andet eksempel er Ballerup Super Arena, som bl.a. mangler tilstrækkelige VIP-faciliteter og en række tekniske installationer.

Danmark kan her og nu afholde verdensmesterskaber i følgende idrætsgrene

 
 

Badminton, billard, boksning, bowling, brydning, bueskydning, fægtning, golf, idrætsgymnastik, judo, karate, kegler, moderne femkamp, orientering, petanque, ridning, rugby, rulleskøjteløb, sejlsport, speedway, sportsdans, styrkeløft, taekwondo, triathlon og vægtløftning.