Idan Artikel 23.05.2008

Tennis øger indsats mod korruption

Der er en reel risiko for fiksede kampe i tennis, konkluderer en ny rapport. Tennissportens organisationer etablerer nu et fælles organ mod korruption og opfordrer til en større global indsats.

Skrevet af: Søren Bang

Mistanken om fiksede tenniskampe og andre former for korruption i tilknytning til kampe får nu tennissportens førende organisationer til at vedtage et fælles program mod korruption og nedsætte en særlig enhed, som skal overvåge og bekæmpe uregelmæssigheder inden for sporten. Bag indsatsen står en bred koalition bestående af det internationale tennisforbund, ITF, de fire grand slam-turneringer, ATP- og WTA-touren. Fokus ligger primært på at imødegå mistanker om fiksede tenniskampe, der er blevet et reelt problem inden for sporten i takt med, at sportsvæddemål hos internetbookmakere vinder frem.

Anbefalinger i ny rapport

En netop offentliggjort rapport konkluderer blandt andet, at der inden for de seneste fem år har været afviklet 45 kampe, hvor spillemønsteret hos internetbookmakeren Betfair har været så mistænkeligt, at der er behov for yderligere undersøgelser. 

Samtidig opstiller rapporten, der er udarbejdet af de tidligere engelske politiefterforskere Ben Gunn and Jeff Rees, i alt 15 anbefalinger til en koordineret indsats mod korruption i tennis. Blandt dem er også et vedtagelsen af et fælles antikorruptionsprogram og nedsættelsen af en særlig antikorruptionsenhed.

Ønsker samarbejde med regeringer

De fire organisationer er klar til at samarbejde med regeringer og myndigheder, og på længere kan indsatsen måske komme til at omfatte alle sportsgrene, hvis integritet er truet af forsøg på korruption. 

Ifølge den engelske avis The Guardian kan endemålet blive oprettelsen af et internationalt antikorruptionsagentur, der er opbygget efter samme model som det internationale antidopingagentur, WADA. ”Det er meget spændende, at vi ser på muligheden for sammen med regeringer om at oprette et sportsagentur, der kan bekæmpe korruption inden for alle sportsgrene,” siger Bill Babcock fra the Grand Slam Committee til avisen.

International tendens

Overvejelserne inden for tennissporten retter sig primært mod korruption på udøverniveau, men de trækker i samme retning som den tidligere formand for WADA, Dick Pound, der har talt for, at idrætten bør overveje at etablere et organ, der globalt kan bekæmpe korruption inden for idrættens organisationer. 

Samtidig har den Internationale Olympiske Komité, IOC, sat mere fokus på god ledelse i de internationale idrætsorganisationer. Ifølge IOC er klare regler, grundlæggende demokratiske rettigheder og åbenhed i organisationerne blandt forudsætningerne for at kunne hævde sportens uafhængighed og integritet over for regeringer og kommercielle interesser på længere sigt.

Mistænkelige kampe

Indsatsen inden for tennissporten kommer i forlængelse af en række kampe på ATP-touren med et mistænkeligt spilmønster hos de store internetbookmakere. 

Mest omtalt er russeren Nikolay Davydenkos kamp sidste sommer mod argentineren Martin Vassallo-Arguello i anden runde af den polske turnering Orange Prokom Open, hvor den daværende verdensfirer Davydenko trak sig midt tredje sæt på grund af en fodskade. Der blev spillet usædvanligt kraftigt på kampen hos bookmakerne, hvilket fik Betfair til at indberette sagen for det internationale tennisforbund. Ingen af spillerne er dog blevet anklaget for noget. Kampens udfald kostede bookmakerne over 30 mio. kroner. Den nye rapport angiver ikke nærmere detaljer om enkelte kampe, men konstaterer, at aftalt spil eller brug af insider-informationer er en reel trussel. Til gengæld afviser rapportens forfattere, at der er tegn på organiseret, mafialignende kriminalitet inden for sporten.

Læs mere

 
 
Idan.dk’s artikel om IOC’s fokus på god ledelse.