Idan Artikel 01.09.2006

Tokyo valgt som OL-kandidatby

Den japanske olympiske komité har valgt at køre Tokyo i stiling til OL i 2016 på bekostning af Fukuoka.

Skrevet af: Søren Bang

Opdateret den 30. august 2006

Det bliver Tokyo, som Japan byder ind med, når den Internationale Olympiske Komité om tre år skal finde værtsbyen for OL i 2016.

Et flertal på 33 mod 22 i et panel med repræsentanter fra den japanske olympiske komité og landets specialforbund foretrak onsdag hovedstaden Tokyo for den anden kandidatby, Fukuoka i det sydvestlige Japan.

Dermed trak den fremgangsrige havneby med 1,5 millioner indbyggere det korteste strå, selv om en af verdens største investeringsbanker, amerikanske Goldman Sachs, stod klar til at skyde privat kapital i et eventuelt OL.

Ifølge Goldman Sachs ville de tocifrede milliardinvesteringer i nybyggeri og forbedret infrastruktur kunne have givet et afkast på mellem 15 og 30 procent om året til de private investorer, hvilket ville gøre det til en usædvanligt god forretning i OL-målestok.

Forventet valg

 Valget af Tokyo, som tilbage i 1964 var vært for sommer-OL, kom ikke som nogen overraskelse.

Tokyo har ud over sin status af hovedstad bedre faciliteter og infrastruktur og er landets absolutte økonomiske og politiske centrum med en befolkning på 12,5 millioner i selve Tokyo.

Ligesom Fukuoka satser Tokyo på at inddrage private investeringer, hvis man får tildelt værtskabet. Ambitionen er, at et OL i Tokyo ikke må medføre udgifter for bystyret. Indtil videre opererer man med OL-omkostninger på knap 15 milliarder kroner. Dertil kommer udgifter på 270 millioner kroner til ansøgningsprocessen.

Den endelige beslutning om placeringen af OL i 2016 tages om tre år på IOC’s session i København.