Idan Artikel 27.07.2011

Topklubber lægger pres på FIFA

Europas største fodboldklubber kræver et opgør med korruption og dårlig ledelse i toppen af international fodbold efter skandalerne i FIFA.

Formanden for European Club Association (ECA), der organiserer næsten 200 fodboldklubber i Europa, kræver nu et tilbundsgående opgør med dårlig ledelse og korruption i det internationale fodboldforbund FIFA. Til avisen The Guardian siger Karl-Heinz Rummenigge, der også er direktør i Bayern München, at de europæiske fodboldklubber ikke længere ønsker at passivt til, mens ledelsen i FIFA, korrumperer spillet: ”Jeg vil ikke længere acceptere, at vi skal være under ledelse af mennesker, som ikke arbejder seriøst eller rent. Tiden er kommet til at handle. Hvis man ved, at noget er galt fat, så er man forpligtet til at ændre det,” siger Rummenigge til den britiske avis. Her peger han samtidig på, at fodboldens top må indse, at ”det er tid til mere demokrati, åbenhed og den rette balance i fodboldfamilien”. Ifølge ECA’s formand har han bred offentlig støtte til kravet om reformer i sit bagland af klubber efter korruptionsskandalerne i FIFA, der så sent som i lørdags fik endnu en krølle, da den tidligere FIFA-topleder og præsidentkandidat Mohamed Bin Hammam blev udelukket på livstid af FIFA’s etiske komité for sine angivelige bestikkelsesforsøg inden valget af FIFA-præsident den 1. juni på FIFA's kongres.

En pengemaskine

Sepp Blatter blev på kongressen genvalgt uden modkandidat, men tilliden til, at han og resten af FIFA-ledelsen vil rydde effektivt op, er ikke stor hos ECA trods de seneste udrensninger. 

"Jeg er ikke optimist, for de mener, at systemet er perfekt, som det er. Det er en pengemaskine fra det ene verdensmesterskab til det næste. Og for dem er det mere vigtigt end en seriøs og ren ledelse,” siger Rummenigge, der samtidig tvivler på, at ændringer i systemet vil komme fra medlemmerne i form af de nationale forbund, der i dag sidder på den formelle magt i FIFA. Men ifølge ECA er der brug for at inddrage alle interessenter i FIFA, ligesom klubberne er utilfredse med antallet af landskampe i den internationale kalender og ved slutrunderne. ”Alle fodboldens interessenter, klubber, forbund, spillere, dommere og kvindefodbold, har ret til at blive involveret i beslutningsprocesserne.” Hvis ikke FIFA er klar til at lytte til kritik, så er Karl-Heinz Rummenigge og ECA klar til selv at skabe de fornødne forandringer ifølge The Guardian: ”Jeg vil give dem en chance, men jeg er villig til at starte en revolution, hvis det er den eneste måde, vi kan komme frem til en løsning,” siger han med hentydning til muligheden for, at fodboldklubberne helt kan bryde med FIFA, hvis der ikke set med klubøjne sker forbedringer i den sammenpressede internationale kalender.

Læs mere

 
 
Læs artiklen i The Guardian

Læs FIFA's pressemeddelelse om eksklusionen af Mohamed Bin Hammam