Idan Artikel 20.05.2009

Topsport skal være topunderholdning

Dansk virksomhed bringer underholdningen i fokus på stadion og i hallen. Et solidt teknisk setup kombineret med underholdende indhold er vejen frem, når tilskuerne skal tiltrækkes.

Skrevet af: Martin Hedal

En skrattende højttaler og fem minutters dansende maskot er ikke nok, når topsport skal sælges til et publikum, der gerne vil underholdes før, under og efter en sportsbegivenhed. Det mener manden bag den lille danske virksomhed Venuetec, der leverer teknisk udstyr – heriblandt avancerede storskærmsløsninger – til indtil videre fem typer idrætsgrene. Derfor arbejder Claes Bøtker-Nielsens godt tre år gamle virksomhed nu med at få sit professionelle udstyr udbredt til en sportsverden, der dog som udgangspunkt sjældent tænker i samme baner:

”Det er et glemt område, for man vægter det ikke ret stort i Danmark. Klubberne fokuserer rigtig meget på spillere og de sportslige ting. Rammerne uden om er der ikke ret mange, der har. Men vi synes jo, det er vigtigt for publikum. Det er jo trods alt dem, der er med til at skabe rammerne. Men det kommer – det kan du se i udlandet, bl.a. i Tyskland og Sverige. Det er show. […] Hvordan får du publikum før i hallen? Det gør du ved at lave nogle aktiviteter – bl.a. ved brug af storskærm,” forklarer Claes Bøtker-Nielsen. 

Virksomhed under udvikling

Claes Bøtker-Nielsen har mange års erfaring med audiovisuelt udstyr og havde både den tekniske og forretningsmæssige forståelse på plads, inden han gik selvstændig med Venuetec. Han arbejder i dag selv fuld tid på projektet og har derudover en række freelancere tilknyttet. Et af Venuetecs store satsningsområder er avancerede storskærme og pointtavler, som spiller sammen med en hal eller et stadions øvrige udstyr.

Via specialudviklet software kombineret med ishockeystatistik fra selskabet Solutionmakers kan Venuetec eksempelvis integrere kamprapporter, livestatistik, videomateriale, sponsorer mv. i en storskærmsløsning i ishallen. Det er så interessante løsninger, at også klubber i udlandet har fået øjnene op for Venuetec.

Det tekniske udstyr og selve afviklingsteknologien er dog blot den ene halvdel af det optimale underholdningssetup. Den anden er indholdssiden. Her er Venuetec aktivt med som sparringspartner, og Claes Bøtker-Nielsen ser sin virksomhed i en endnu mere aktiv rolle her i fremtiden:

”Det skal være sådan, at hvis det er noget med sport og underholdning, så hedder det Venuetec. Men jeg tror ikke kun, at vi får en hel del med indholdssiden at gøre – storskærmsmæssigt. Vi får også meget mere med hele afviklingen af kampene at gøre,” spår han. 

Også til de små

Venuetec har som regel dialogen med klubberne, men det er kommunen, der betaler for løsningerne i sidste ende. Det kan derfor til tider være en længere proces fra første henvendelse til et salg – og ofte er det meget personafhængigt. Claes Bøtker-Nielsen håber derfor, at kommunerne fremover tænker solide audiovisuelle løsninger ind, allerede før hallerne og anlæggene bygges:

”Vi vil i fremtiden gerne deltage som konsulenter på den tekniske side i forbindelse med de fremtidige arena- og halprojekter i Danmark. Vi ser det som værende meget vigtigt, at de definerer og udvikler koncepterne meget tidligt og helst inden, byggerierne påbegyndes. Det kan bl.a. være i forhold til lyd- og lysforhold, interne informationssystemer, typer og placering af storskærme, ligesom eksempelvis føringsveje til kabler også er vigtige at få på plads.”

Venuetec har flere store kunder, men satser nu også på mindre klubber, der ikke spiller superligafodbold med flere tusinde tilskuere. Der har simpelthen vist sig en efterspørgsel, og Claes Bøtker-Nielsen er på vej med en billigere og mere fleksibel løsning her:

”Nu vil vi prøve at lave et produkt til de mindre klubber, som har samme ambitioner, men ikke så mange penge. Det kommer sig af, at jeg de sidste to måneder har haft fire opkald på det.”

Det betyder dog ikke, at Venuetec glemmer de store kunder. Claes Bøtker-Nielsen ser således meget gerne Venuetec bidrage til underholdende tilskueroplevelser ved bl.a. store internationale sportsbegivenheder på dansk jord de kommende år.