Idan Artikel 15.04.2006

Tv-portræt: Doping ændrede cykling på tv

TV 2 droppede Danmark Rundt, seerne flygtede fra tv-skærmen, DR satte fokus på doping blandt danske cykelryttere, og Danmarks Cykle Union skruede bissen på.

Skrevet af: Martin Hedal

Det hele eksploderede med dopingskandalerne i Tour de France i 1998. Vinderen fra 1996, Bjarne Riis, forhandlede med Tour-chefen Jean-Marie LeBlanc for åben skærm. Medierne stod på spring, og i 1999 sendte DR dokumentarprogrammet Tavshedens Pris, hvor blandt andre Bjarne Riis var under anklage for dopingmisbrug. Dopingskandalerne ændrede cykelsporten og forholdet til medierne fuldstændig.

I rækken af Idans tv-portrætter er det blevet tid til at kigge nærmere på cykelsporten. Cykling er Danmarks tredjestørste tv-sport efter fodbold og håndbold og har siddet på 14% af seernes forbrug af sportstransmissioner siden 1993. Til sammenligning har de efterfølgende tennis og motorsport hver især stået for 4% af seningen.

Det er udpræget internationale transmissioner, der har fundet vej til tv-skærmen med Tour de France i spidsen. Landevejscykling i Danmark er stort set kun repræsenteret ved Danmark Rundt, som ikke sendes live, men i sammendrag i DR’s aftenudsendelser. 

Fokus på lokal dækning 

Direktør i Danmarks Cykle Union, Jesper Worre, er rigtig godt tilfreds med dækningen af den internationale cykling og har et afklaret forhold til mediernes behandling af de danske løb:

”Den hjemlige cykelsport er forsvundet ud af medierne undtagen Post Danmark Rundt og Danmarksmesterskaberne. Mediedækningen har ændret sig, og det er der ikke rigtig noget at gøre ved.”

Cykeldirektøren forsøger naturligvis at påvirke de landsdækkende medier til at dække de danske cykelløb, men ser som følge af dagens mediebillede et langt større potentiale i at få de lokale medier på.

Doping ændrede billedet

 Danskerne så sammenlagt 102 millioner timers cykling i 1996 og 1997 – i 1999 og 2000 var det faldet til 40 millioner. Kontrasten fra dansk succes til dopingnedtur satte sine tydelige spor:

Den blåtstiplede linie illustrerer, hvordan seertiden boomede i 1997 og faldt med dopingskandalen, men de senere år er steget igen parallelt med Bjarne Riis’ hurtige comeback til cykelscenen.

Danmarks Cykle Unions store cykelløb Danmark Rundt lå indtil 1998 på TV 2, men i 1999 valgte kanalen løbet fra efter dopingnedturen. Danmarks Cykle Union valgte en offensiv, konsekvent linie over for dopingsyndere, og det betød blandt andet, at Bo Hamburger blev udelukket fra landsholdet. TV 2 forholdt sig kritisk til udelukkelsen, og cykelunionen og kanalen på Kvægtorvet har ikke været hinandens bedste venner de senere år:

”De har været ualmindeligt negative gennem årene, TV 2. Så i en lang periode har vi slet ikke stillet op til noget på TV 2 – undtagen når det var live, fordi de har klippet os så hårdt. Bo Hamburger-sagen har de jo forvansket i dén grad,” fortæller Jesper Worre.

Tour de France-satsningen har sat sine tydelige spor

 Forholdet skulle dog være bedre i dag, og på cykelsportens vegne er Worre da også meget glad for TV 2’s store Tour-satsning hele vejen op gennem 90’erne og til i dag:

”Det gav et medlemsboom i starten og en interesse for cykling, som ikke var der inden. Før 90 så du ikke folk køre på arbejde i cykeltøj.”

På sigt håber han, at resultatet af arbejdet med en lovende talentmasse og en opgradering af Post Danmark Rundt til Pro Tour-løb vil føre til live-transmissioner på tv af det danske løb og endnu et boom i interessen i befolkningen. Dog vil der være en lumsk negativ sidegevinst: Hvis Post Danmark Rundt opgraderes til Pro Tour’en, er der ikke plads til de nuværende tre danske amatørhold, som i høj grad sponsormæssigt lever af tv-eksponeringen i løbet.